[AUDIO] 31 august – Ziua Limbii Române

31-august-ziua-limbii-romanePlenul Camerei Deputaţilor a adoptat anul acesta la 19 februarie un proiect de lege prin care data de 31 august a fost instituită ca “Zi a Limbii Române”. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie.

Legea prevede că Ziua Limbii Române să fie sărbătorită de autorităţile publice din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate istoriei acestei limbi. Actul normativ stipulează ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte în programele lor manifestările dedicate acestei zile.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând cu 31 august 1989, după ce, pe fundalul perestroikăi din fosta URSS şi în urma Marii Adunări Naţionale de la 27 august 1989, fostul Soviet Suprem a decretat limba română ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină. Rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova a fost consfinţit şi în Declaraţia de independenţă adoptată la 27 august 1991. Ulterior însă, în Constituţia din 1994 s-a statuat drept limbă de stat “limba moldovenească”.

Din 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit data de 31 august ca Zi a Limbii Române, urmând ca, începând de anul trecut, aceasta să fie sărbătoare naţională. De asemenea, au cerut autorităţilor române decretarea Zilei Limbii Române pentru românii de pretutindeni.

Ziua Limbii Române va fi sǎrbǎtoritǎ ȋn reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate printr-o serie de expoziţii, recitaluri, conferinţe şi spectacole.(AGERPRES)

Prof. univ. doctor, Pavel Petroman din Timişoara despre limba română:

Potrivit celor mai recente studii, în lume există aproximativ 40 de milioane de vorbitori de limba română.

Cele mai citite

Related Articles