[EDITORIAL] Când s-o-mparţit norocu’ / Fost-am eu dus la lucru!

norocSe spune că norocul și-l face omu’ cu mâna lui! Dar se zice numai așa, ca să-și facă omu’ curaj, pentru că la fel precum talentul, omul se naște cu noroc sau fără noroc! Drept e că numai norocul nu este suficient, dar și dacă nu are noroc, omu’ se chinuie puțin cam degeaba!

Una dintre cauzele pentru care omu’ nu are noroc este…  poate nu vă vine să credeți : munca! Doar zice și cântecul : când s-o-mpărțit norocu’ / fost-am eu dus la lucru! Așa se face că omu’ fără de noroc trebuie să muncească și, cu puțin noroc, poate să o scoată la capăt!… Se mai întâmplă, însă, ca omu’ să alerge după noroc, poate-poate îl va prinde odată! Și cum viața însăși e un joc de noroc, unde aleargă omu’ după noroc, decât la jocurile de noroc! Că doar ce-și zice : poate dă pleașca și peste mine! Ș-atunci omu’ își încearcă norocul la toate jocurile de noroc, de la loterie până la pariurile sportive… Nu de puține ori, omu’ își forțează norocul, însă de cele mai multe ori norocul nu se lasă forțat și atunci totul se duce de râpă!

Trebuie să recunoaștem că noi, românii, suntem o nație născută cu noroc! Și nu cu orice fel de noroc, ci chiar acel “noroc chior”, care nu norocește chiar pe oricine! C-o dăm pe istorie, pe economie, pe politică ori fotbal norocul e mereu pe lângă noi! Că noi nu știm ce să facem cu norocul, asta-i o altă discuție! Să ne gândim doar la norocul pe care-l avem chiar în zilele noastre…

Uitați-vă ce se-ntâmplă acuma mai la dreapta noastră pe hartă și cum Rusia demonstrează că se încevinează chiar cu cine vrea ea! Dacă-n alte vremuri stăteam în bătaia vânturilor de est și de vest, azi avem norocul să fim sub umbrela NATO și UE și…  poa’ să ningă, poa’  să plouă / noi ne-am tras umbrelă nouă!…  Cu economia iar avem noroc, că nu prea suntem conectați la economia mondială, fiindcă nu prea avem cu ce…  D-aia nici criza nu a prea avut treabă cu noi și noi cu ea, mai ales că noi suntem cam de multișor în criză!… Ce să mai vorbim de fotbal…. După norocul pe care l-am avut ca să mergem la barajul pentru Africa de Sud de anu’ ăsta,, la tragerea la sorți pentru europeanul următor am avut iarăși ceea ce se cheamă noroc chior! Că, acum, nu puteam chiar să fim în grupă cu Feroe, Andorra, Moldova, Liechtenstein și Luxemburg!

Dar, cum spunea Jean Cocteau : Trebuie să credem în noroc! Cum altfel ne-am putea explica succesul celor pe care nu îi placem? (Paul Sever-Smadu)

Sursa foto: www.flickr.com

Cele mai citite

Related Articles