[AUDIO]Restaurarea Şcolii Pittner merge înainte. Echipa Euroland Banat derulează o caravană de promovare online la nivelul zonei de Vest

Una din cele mai vechi străzi din Reşiţa, devenită un muzeu viu al vechii vetre de foc din valea Bârzavei, se află în reabilitare integrală şi va fi refăcută în forma originală de acum 200 de ani. Pe strada Furnalelor, căci despre ea este vorba se găseşte şi cea mai veche unitate de învâţământ din oraş, Şcoala Pittner, care urmează să intre într-un amplu proces de restaurare, graţie unei finanţări de peste 1,8 milioane de euro. În prezent Asociaţia Euroland Banat, parteneră în proiect, a început o caravană online de promovare.

Care este stadiul investiţiei aflăm de la managerul de proiect Andrei Szabo – preşedintele Asociaţiei cărăşene:

Proiectul restaurării Şcolii Pittner şi transformarea într-un centru cultural merge înainte. El a fost aprobat în toamnă şi de actualitate e faptul că partea de tehnică şi greul proiectului în următoarea perioadă va fi dus de colegii de la Primăria Reşiţa care vor organiza licitaţiile pentru proiectul tehnic şi realizarea propriu-zisă a restaurării. Noi sperăm că vom găsi specialiştii necesari cu experienţă în proiecte similare care să ducă partea de restaurare mai departe. În paralel echipa Euroland Banat derulează o Caravană de promovare a viitorului centru cultural la nivelul întregii zone de vest a ţării în: şcoli, mediu universitar, ONG-uri, centre culturale din Banat. Ce ar fi important de menţionat este faptul că noi ne propunem să transmitem un semnal şi un mesaj pozitiv în comunitate, pe de-oparte fiind vorba de refacerea şi refuncţionalizarea unei clădiri de patrimoniu a oraşului, pe de altă parte transformarea într-un reper cultural şi educaţional şi nu în ultimul rând e vorba de renaşterea zonei urbane care a fost leagănul Reşiţei industriale şi retrezirea la viaţă a ceea ce cu melancolie spunem Reşiţa de odinioară. Derularea pe parcursul lui 2021 reprezintă un punct de reper la ceas aniversar când Reşiţa sărbătoreşte 250 de ani de siderurgie şi industrie grea“.

Andrei Szabo

Andrei Szabo a mai subliniat că, Şcoala Pittner constituie pe lângă Funicular, Universalul Vechi, construcţiile de pe platformele uzinale TMK şi UCMR, Centrala Grebla, ansamblul urbanistic Rânduri şi sistemul de canale şi aducţiune, simboluri de patrimoniu cultural şi industrial ale Reşiţei de odinioară.

Sursa foto: facebook Euroland Banat  

Cele mai citite

Related Articles