[UPDATE][AUDIO-FOTO] Ziua mondială a rezervaţiilor şi a parcurilor naturale, marcată online, la Centrul Universitar “Babes-Bolyai” Reşiţa şi Administraţiile Parcurilor Naţionale şi Naturale din Caraş-Severin

Anual în data de 11 ianuarie este marcată Ziua mondială a rezervaţiilor şi a parcurilor naturale, cu scopul de a conştientiza comunităţile, factorii de decizie şi publicul larg asupra valorii şi beneficiilor ariilor protejate din lume.

[UPDATE] Ziua mondială a rezervaţiilor şi a parcurilor naturale, cu scopul conştientizării comunităţilor, a factorilor de decizie şi a publicului larg asupra valorii şi beneficiilor ariilor protejate a fost marcată astăzi la iniţiativa Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului şi a Centrului Universitar “Babes-Bolyai” din Reşiţa.

Despre o primă acţiune comună de anul acesta a celor două entităţi, manifestare consumată online, prodecanul facultăţii de inginerie, dr. ing. Christian Chioncel pentru Radio Reşiţa:

Christian Chioncel

***

La iniţiativa Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului şi a Centrului universitar “Babes-Bolyai” din Reşiţa, mai multe entităţi de mediu din Caraş-Severin şi-au propus să marcheze acest eveniment având ca temă de dezbatere rolul naturii în viaţa omului.

Astfel, manifestarea care se va consuma luni, 11 ianuarie 2021 se va desfăşura pe platforma online Zoom începând cu ora 11.00 şi va putea fi urmărită pe paginile de socializare ale celor două instituţii organizatoare, a transmis pentru Radio Reşiţa directorul administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca.

Nicolae Ifca

***

Data de 11 ianuarie a fost aleasă începând cu anul 1997 la inițiativa mai multor organizații de mediu printre care Wildlife Conservation Center și World Wildlife Fund, pentru a marca 80 de ani de la înființarea Rezervației Naturale Barguzinsky din Rusia.

Începănd cu anul 2017, Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului celebrează această zi în colaborare cu Centrul Universitar U.B.B din Reșița, care în trecut a fost custodele Rezervației Groposu, dar și cu celălalte Parcuri Naționale și Naturale de pe raza județului Caraș – Severin. Rezervațiile au fost constituite în urma studiilor cercetătorilor de specialitate din domenii precum ecologia, biologia, silvicultura, speologia, geologia, avizate de Academia Română, aprobate de Ministerul Mediului și legiferate de Parlamentul României.

În Parcul Național Semenic – Cheile Carașului au fost declarate de-a lungul timpului 11 rezervații naturale cu scopul protejării biodiversității și geodiversității fiind cele mai importante zone care necesită o protecție deosebită. Rezervațiile ocupă în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului o suprafață totală de 13.553,9 ha conform legii 5/2000 și sunt de trei tipuri:Rezervații mixte: Cheile Carașului, Cheile Gârliștei, Izvoarele Carașului și Buhui-Mărghitaș.Rezervații forestiere: Bârzăvița și Izvoarele Nerei.Rezervații speologice: Peștera Comarnic, Popovăț, Buhui, Răsuflătoarei și Exploratorii ’85. Principalele obiective de conservare sunt reprezentate de pădurile seculare, cvasivirgine și virgine (Izvoarele Nerei, Cheile Carașului), chei și văi carstice (Cheile Carașului, Gârliștei, Buhui, Comarnic) sau peșteri.

Rezervațiile naturale sunt acele arii naturale protejate ale căror scopuri sunt protecția și conservarea unor habitate și specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic, pedologic. Pe lângă activitățile științifice, după caz, pot fi admise activități turistice, educaționale, organizate. Managementul rezervațiilor naturale se face diferențiat, în funcție de caracteristicile acestora, prin măsuri active pentru a asigura menținerea habitatelor și/sau în vederea protejării anumitor specii, grupuri de specii sau comunități biotice.

Cele mai citite

Related Articles