Vaccinul anti SARS CoV-2 a ajuns în Bucureşti. Primele 10.000 de doze sunt descărcate acum la CENTRUL NAŢIONAL DE STOCARE VACCIN COVID – 19, în prezenţa premierului Florin Câţu. Momentul este transmis în direct pe pagina de Facebook a Guvernului.

Vaccinarea va începe mâine în 10 spitale de boli infecţioase, din toată ţara, aflate în prima linie de luptă împotriva COVID-19. La fel se va întâmpla în toate statele Uniunii Europene. Autorităţile române speră ca până la sfârşitul anului – cel mai probabil la 28 decembrie – să mai ajungă în ţara noastră alte 150.000 de doze de vaccin.

Vaccinurile care au ajuns în România sunt cele produse de Pfizer-BioNTech şi sunt vaccinuri de tip ARN mesager. Agenţia Europeană a Medicamentului a publicat pe site-ul său prospectul acestui vaccin, tradus în limba română. Documentul conţine informaţii despre compoziţie, indicaţii de utilizare, dar şi contraindicaţii şi atenţionări.

Pentru a avea efectul doriţ cel puţin 60-70% din populaţia ţării ar trebui să se vaccineze. În acest momenţ potrivit cercetărilor, rata de acceptare a vaccinului este estimată, la populaţia generală, la 30-40%. Din informaţiile colectate de la autorităţi, la nivelul sistemului de sănătate, rata cea mai mare de acceptare este de peste 90% în spitalele COVID. În celelalte unităţi medicale, aceasta este de 70% în rândul cadrelor medicale cu studii superioare şi 50% în rândul celor fără studii superioare. În cazul medicilor de familie, rata de acceptare este în jur de 80%.