Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns în România, astăzi , pe cale terestră, fiind aduse cu un camion special care a trecut prin Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Claudia Ardelean, a declarat că transportul a avut un culoar dedicat de trecere, iar formalitatile de frontiera au fost făcute rapid.

La frontieră, transportul a fost întâmpinat de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafaţ şi de şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat: ,,Asistăm la un moment istoric, care arată că lumea a găsit o soluţie, începem s-o aplicăm. Vedem cum Uniunea Europeană a reuşit să nu dezmăgească cetăţenii UE. Aşa cum a intrat în spatele nostru acest camion cu primele doze de vaccin au intrat astfel de camioane în toate ţările membre ale UE, astfel încât să apară campania în toate ţările UE. A fost un efort imens, la care au participat toate satele membre, inclusiv România – achiziţie comună, abordare comună şi, bineînţeles, pentru partea de vaccinare, o implementare comună,,.

Arafat a atras atenţia că:,,Pentru noi este o speranţă, este lumina de la capătul tunelului, dar, atenţie, asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat. Şi asta nu înseamnă că uităm de măsurile care sunt obligatorii, măsurile de distanţare, purtare a măştii şi tot. Ăsta este abia un început, care va dura până va avea un impact,,, a spus şeful DSU.

Raed Arafat a mai spus că de astăzi vom lupta pe frontul de combatere şi de limitare a virusului SARS-CoV-2 şi frontul de vaccinare şi de prevenire, care sperăm că va duce la rezolvarea acestei probleme.
Camionul cu primele doze de vaccin alocate României va fi escortat pâna în Capitala de echipaje ale Politiei Rutiere si Jandarmeriei. Vaccinurile ar urma sa ajunga sâmbata la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ,,Cantacuzino,, desemnat Centru national de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Vaccinarea începe duminică, 27 decembrie, în zece spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19