Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Frecvenţele radioului reşiţean semnifică 24 de ore din 24, ACASĂ pentru toţi ascultătorii, indiferent că sunt din ţară sau din afara graniţelor.

Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Caraș-Severin a organizat miercuri, 16 decembrie 2020, ora 16:30, o conferință cu participare națională și internațională.

            Evenimentul s-a desfășurat on line, pe meet și a fost susținut de domnul prof. dr. Dumitru JOMPAN.

 Titlul conferinței este „Colindăm, noi, colindăm – Cu colinda din Banatul de munte/Tradiții și obiceiuri de iarnă“.

Despre evenimentul acesta de suflet vom afla mărturisiri de la principalii amfitrioni, prof.dr Dumitru Jompan, Ion Benga şi Angelica Herac  la emisiunea „De vorbă cu România frumoasă”!

În 13 mai a împlinit 82 de ani, Dumitru Jompan, ani care, dacă ar fi să-i depăn în sens invers, ne-am da seama că sunt treptele unui adevărat obelisc, ridicat tradiţiei muzicale a Banatului. Profesorul universitar de azi a pornit din Marga natală spre Caransebeş, unde urma să-şi ia diploma de învăţător.

Fosta Şcoală Normală era, în acelaşi timp, o adevărată anticameră a muzicii pentru copiii satelor bănăţene, care doreau să devină învăţători şi, poate, continuatori ai acelor dascăli care au dat viaţă corurilor bănăţene.

Reîntors la Marga, în calitate de învăţător, pe lângă activitatea de la catedră se dedică muzicii corale. Astfel, începând din 1956, a dirijat mai multe coruri din comuna natală, cu care a întreprins turnee în străinătate, dar a dirijat şi alte coruri din zonă. În perioada cât a fost profesor la Școla Generală din Marga (din câte cunosc, și director), pe lângă dotările necesare unei bune desfăşurări a actului de învăţământ, a înfiinţat cabinetul de educaţie muzicală, primul din  judeţ  în deceniul al VII-lea. În toți acești ani şi-a desăvârşit  pregătirea muzicală, absolvind Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, iar în 2002 obţine titlul de doctor în muzică. Au fost anii de sfârşit al unui secol şi de început al celui următor, în care s-a dovedit şi un rodnic cercetător al trecutului nostru muzical, dar şi al tradiţiilor bănăţene. Dovezi în acest sens stau numeroasele volume pe care le-a semnat, dintre care amintesc doar câteva: Timotei Popovici, schiţă monografică (1970), urmat de Timotei Popovici, corspondenţă, în două volume (1997–2002); Antoniu Sequens, monografie; Nicolae Ursu, corespondenţă; Corul din Marga; Coruri din Banat; mai multe Culegeri de folclor şi lucrări de etnografie şi, nu în ultimul rând, Compoziţii proprii, laice şi religioase (pricesne şi colinde).

Între anii 1995 și 2005 a fost profesor de muzică şi de ansamblu coral la Seminarul Teologic Ortodox „Ion Popasu” din Caransebeş, şi apoi, până la pensionare, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă Didactică-Istorie din Caransebeş.

În timp a cochetat și cu rima, publicând două plachete cuprinse în volumul antologic Fântână și piatră de hotar (Ed. Gens Latina, Alba Iulia, 2016).

În decursul anilor, rezultatele strădaniilor sale au fost recunoscute prin: Ordinul „Meritul Cultural” clasa a V-a, obţinut la începutul afirmării sale; Crucea Patriarhală, acordată de Episcopia Caransebeşului; „Persona Maxima”, atribuit de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” din Reşiţa; Diploma de Merit a Asociaţiei Române de Patrimoniu, din Bucureşti; Cetăţean de Onoare al Municipiului Caransebeş.

Vă aşteptăm părerile la numerele de telefon 0255.20.60.61, 0255.20.60.62 sau să trimiteţi mesaj la numărul de whatsapp 0751288777.

Rămâneţi ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Lista invitaților:

1.         Emil Mateiaș, Cineclub Oțelu Roșu/Germania

2.         prof. dr. Constantin Tufan-Stan, Lugoj

3.         prof.univ.dr. Lucian Emil Roșca, Universitatea de Vest Timișoara

4.         lect.drd. Iudit Călinescu, Catedra de limba și literatura română/Universitatea din Szeged, Ungaria

5.         lect. univ. dr. Maria Șpan, Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu

6.         etnolog drd. Smaranda Mureșan, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

7.         prof. dr. Valentina Fiștea-Homescu, Colegiul Național „Diaconovici-Tietz“ Reșița

8.         dr. Adrian Deheleanu, Muzeul Național al Banatului Timișoara

9.         Mihaela Popescu, președinte Asociația „Agora for Life“, Gent, Belgia

10.       dr. etnolog Tudor Colac, cercetător științific al Academiei de Științe din Republica Moldova, fost director general Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Chișinău, Republica Moldova

11.       prof. Adela Schindler, Colegiul Național „Mircea Eliade“ Reșița

12.       drd. Mărioara Sfera, Vârșeț, Serbia

13.       prof. Elena Stoica, fost director CJCPCT Vâlcea

14.       Amalia Boari, șef serviciu Cercetare-valorificare CJCPCT Vâlcea

15.       drd. Ioan Valentin, consilier asistent Serviciul Județean Bacău al Arhivelor Naționale

16.       Doru Dinu Glăvan, președinte UZPR/Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

17.       Prof.Pamfil Bilțiu, etnolog/folclorist, Baia Mare/Maramureș

18.       Simion Novac, student la Royal Academy of Music și Tenor la Philharmonia Chorus Londra

19.       Drd. Emanuel Bălan, Târgu Neamț

20.       Prof. Mihaela Pavăl, Târgu Neamț/Humulești

21.       dr.ing. Iacob Voia, Slatina Nera/Caraș-Severin

22.       Dan Radosav, manager Muzeul Satului Bănățean Timișoara

23.       prof.dr. Maria Hadiji, Muzeul Satului Bănățean Timișoara/MSB, șef secție expozițională MSB

24.       prof. Cornelia Ciobanu, manager CJCPCT Botoșani

25.       dr.ist. Lucian Lefter, consultant artistic CJCPCT Vaslui

26.       etnolog Corina Isabella Csiszár, Centrul Judeţean pentru Conservarea Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan“ Maramureş

27.       dr. Ana Hamat, Muzeul Banatului Montan Reșița

28.       Zoe Fuicu, redactor muzical, Radio Timișoara

29.       Carmen Neumann, muzeograf – Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș

30.       dr. Mircea Cîmpeanu, Cluj-Napoca