În urma demersurilor Consiliului Judeţean Arad, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a aprobat calificarea „Rutei Bisericilor de Lemn din Judeţul Arad” drept rută turistică dezvoltată pe plan regional! După clasificarea Ghiorocului ca staţiune de interes local, este al doilea mare succes pe plan turistic al Consiliului Judeţean Arad!
Ca urmare a acestui răspuns pozitiv al Ministerului, Consiliul Judeţean Arad pregăteşte, pentru perioada post-pandemie, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului, o ofertă turistică naţională care să exploreze acest patrimoniu.
„Asta înseamnă că vom putea aplica pentru finanţare naţională sau europeană în vederea salvării, acolo unde este cazul, sau a punerii în valoare prin includerea în programe turistice, a salbei de 43 de biserici de lemn din judeţul Arad. Am discutat şi cu episcopul vicar al Aradului, Prea Sfinţia Sa Emilian Crişanul, să realizăm, Consiliul Judeţean şi Arhiepiscopia Aradului, evenimente care să atragă turişti în judeţ, pe această rută. Ne gândim la un turism ecumenic, în care să includem şi Mănăstirea Hodoş-Bodrog, atestată din 1177, cea mai veche mănăstire ortodoxă cu viaţă monahală continuă din România, mănăstirea ortodoxă sârbă Bezdin, mănăstirea de la Feredeu, mănăstirea „Sfântul Simion Stâlpnicul” din Gai, Basilica Papală Minor Maria-Radna, sinagoga neologă din municipiu, Catedrala Sfânta Treime, Biserica Romano-Catolică Sfântul Anton de Padova, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Lipova, Biserica Roşie şi Biserica Reformată din municipiu, bisericile neogotice de la Vinga şi Pecica, biserica romano-catolică de la Zăbrani, biserica de la Neudorf cu mormântul Arhiducesei Maria Anna Ferdinanda de Habsburg, dar şi multe altele. Aradul are o bogăţie în acest domeniu şi începem să o punem în valoare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.