[AUDIO-FOTO]Cea mai profitabilă cultură agricolă din România, rodeşte şi în Banat unde NU este cunoscută de nimeni. Cartoful mov – delicatesa din meniurile marilor restaurante din lume, este furaj pentru animale în Caraş-Severin!

Cartoful mov este în prezent una dintre cele mai profitabile culturi agricole, pe suprafeţe mici, din România.

Se spune că exotica plantă poate aduce agricultorilor câştiguri record, de cel puţin 10 ori mai mari decât investiţia la hectar fiind considerată una dintre cei mai sănătoşi cartofi din lume. Cartofii mov sunt originari din Peru unde cultivarea lor se face la altitudini de peste 300 de metri, planta fiind rezistentă la secetă şi mană şi foarte sensibilă la atacurile gândacului de Colorado.

În Banat, aceştia sunt cultivaţi pe proprietatea unui fermier din satul Verendin, comuna cărăşană Luncaviţa care se ocupă de cultivarea cartofului şi creşterea animalelor, îndeletnicire preluată din moşi-strămoşi şi dusă mai departe cu multă responsabilitate de familiA Gaiţă.

Maria Gaiţă pentru Radio Reşiţa:

… Anul acesta nu am aşa de mulţi, anul trecut am avut mai mulţi, dar n-am mai pus că nu prea ia lumea. Copilul meu a comandat sămânţa de pe internet cu doi ani în urmă şi am pus la noi în pământ şi s-au făcut, dar seamănă cu pământul la culoare, îi cam rău la strâns şi nici nu se caută la piaţă, nu ştie lumea de ei. Am pus la un domn într-un sac de-ai roz şi am pus şi din ăştia mov printre ei şi a venit şi m-i i-a adus înapoi zicând că nu vrea din aceştia ci doar roz. Nu sunt condiţii speciale de cultivare, noi i-am pus printre ceilalţi pe vreo trei rânduri cât e locul de lung din cap în cap. Anul trecut s-au făcut bine, anul ăsta am pus doar în grădina de acasă, nici nu prea i-am îngrijit şi nu-s chiar mari, sunt mai micuţi. Mie mi se pare că au gustul cartofului de altădată, dar sunt coloraţi şi mai mult pe la restaurante poate că ar avea căutare, dar noi nu i-am dat pe niciunde, au rămas pe-acasă şi i-am dat la animale. Eu am şi gătit din cartofii mov, am făcut pai pentru că îmi plac mai mult, sunt mai buni la gust, dar şi piure, iar culoarea e mov deschis, se mai decolorează în apă când îi fierbi.

Care au mai luat, mai întreabă, dar nu am mai pus atâţia decât în grădina de lângă casă ca să nu pierdem sămânţa. Anul acesta am avut o producţie foarte mare la celelalte soiuri de cartofi, mă refer la cei albi şi roz, dar problema mare este că nu se prea cumpără. Anul trecut erau preţurile şi mai mari şi se luau. Acum un kilogram se vinde cu 2 lei, cei potriviţi ca mărime şi cu 2,5 lei cei mari, iar cei mov cu 3 lei i-am dat în 2019, numai că ăştia nu se fac ca ceilalţi, ei sunt mulţi, dar nu aşa de mari ca cei normali, sunt greu de scos, rămân în urmă, te ţine pe loc la lucru. Când i-am luat am vrut să încercăm cum merge.

Băiatul meu a văzut la magazin cartofi mov, cartofi dulci şi a zis hai să încercăm dacă se fac şi la noi. Din magazin nu am luat că am zis că sunt trataţi şi nu răsar şi a comandat pe internet, dar i-a luat scump; pe câteva kilograme a dat aproape 200 de lei. Producţia nu este mai mare, ei sunt mulţi pe vrej, dar sunt cu mult mai mici decât cei normali şi cum spuneam nu au nici căutare pe piaţă. Oamenii nu luau, se uitau la ei ca la film şi se întrebau ce cartofi sunt aceştia. Care au mai cumpărat de la magazin au mai venit şi au mai luat, dar sunt puţini, doi-trei clienţi. La anul nu ştiu dacă vom mai cultiva, că dacă nu se vând nici ăstia albi şi roz, nu ştiu ce vom face că vedeţi şi cu pieţele astea ce au făcut anul acesta cu noi, ne ţin în frig, dacă s-or închide pieţele nu ştiu dacă se rentează să mai cultivăm. De-acasă am mai vândut, dar doar la intermediari, au venit din Severin şi iau de prin sat în cantităţi mari cu 0,8 lei kilogramul că la noi toată lumea pune cartofi că asta e ocupaţia noastră. Noi punem cartofii pe 2-3 hectare pe dealuri unde avem locurile. Mergem cu tractorul şi muncim pământul, dar dacă nu ne mai va renta nu ştiu ce vom face. De ani de zile venim în piaţă la Reşiţa, avem mese închiriate, plătim abonamente şi tragem speranţă că până la vară le-om vinde până se fac cei noi.”

Maria Gaiţă

Leguma anticancer rodeşte în Banat şi nu e căutată de nimeni!

Cererea pentru cartofii mov a crescut în ultimi ani, după ce studiile au arătat că este cea mai sănătoasă legume. Culoarea deosebită este dată de conţinutul ridicat de antocianine, substanţă activă ce se regăseşte şi la fructele de pădure şi care este recunoscută că ar avea un puternic efect anticancer.

Delicatesa din meniurile marilor restaurante din lume ar putea îmbogăţi fermierii din Banat, doar că ei habar nu au şi o folosesc drept furaj

Cartoful mov este căutat de marii bucătari, oferind o pată de culoare în farfuriile clienţilor. Deşi în Banat nu este aproape deloc cunoscut, proprietarii marilor lanţuri de restaurante din lume sunt foarte interesaţi de cartoful mov şi plătesc sume frumoase pentru a diversifica meniul.

Conform agrointel.ro, în România singurul producător de cartofi mov care cultivă această cultură la scară mare, pe aproape 6.000 de metri pătraţi îşi valorifică producţia doar peste hotare, acolo unde are mare căutare. Este vorba de Gabi Sandu din Piatra Neamţ.

Sursa foto: SC Pieţe SRL

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles