Piaţa energiei electrice se va liberaliza de la 1 ianuarie

Piaţa energiei electrice se liberalizează de la 1 ianuarie, iar aceasta înseamnă că preţurile nu vor mai fi impuse de autorităţi, iar, potrivit legii, luna aceasta ar trebui să înceapă campania de informare a consumatorilor.

Furnizorii spun că vom asista la o uşoară creştere a facturilor, iar analiştii avansează cifre cuprinse între 2 şi 5%. Pe termen lung, însă, evoluţia preţurilor va fi dictată atât de contextul regional, cât şi de performanţa producţiei interne – susţine Mihai Nicuţ, redactor şef la o publicaţie de profil.

Mihai Nicuţ: Momentan, avem printre cele mai mici preţuri la energie electrică din Europa. Presiunea pe scăderea preţului vine din creşterea interconectărilor cu Europa şi din creşterea ponderii cumva a energiei regenerabile, care este mai iefitină şi devine din ce în ce mai ieftină, însă nu trebuie uitat că România are un parc de producţie de energie electrică vechi, care nici măcar nu ne mai ajunge pentru propriul consum. Acest parc trebuie înnoit, trebuie investiţii, vor fi aplicate inclusiv scheme de sprijin care vor fi plătite prin facturi şi acestea sunt presiunile de creştere a preţului.RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

De același autor

Related Articles