Ambulanţa pentru Monumente Banat a câştigat la Haga Premiul Publicului 2020

Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra 2020, cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului, au fost sărbătoriți în după-amiaza zilei de 10 noiembrie în cadrul unei reuniuni virtuale care a conectat iubitori de patrimoniu, profesioniști, voluntari și susținători din întreaga Europă și din lume.

Pe parcursul ceremoniei online, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Europa Nostra au anunțat cu mândrie câștigătorul Premilului Publicului și cei trei laureați ai Marilor Premii, selectați din cele 21 de inițiative (din 15 țări europene) câștigătoare de anul acesta.

Premiul Publicului a mers către proiectul de educație, formare și sensibilizare „Ambulanța pentru Monumente” (România), care a contribuit la salvarea a sute de clădiri monument istoric din România, prin intermediul unei largi rețele active de organizații de patrimoniu.

În cadrul unui mesaj special citit pe parcursul ceremoniei de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu  Excelența Sa, Klaus Werner Iohannis, Președintele României, a felicitat cu căldură echipa care a inițiat acest proiect: “Felicit inițiatorii acestui proiect întrucât, prin viziunea lor și prin implicarea tinerilor, a specialiștilor, a autorităților și a sponsorilor, în cei 5 ani de existență a Ambulanței au fost salvate monumente aflate în mare pericol, dar, mai ales, s-a demonstrat viabilitatea unui model de coeziune în jurul valorilor culturale și al identității comunităților.”

Ambulanța pentru Monumente a obținut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Președintele României a mulțumit publicului care a clasat Ambulanța pentru Monumente pe primul loc în alegerile lor. “Cred că foarte mulți cetățeni europeni au apreciat  proiectul românesc ca o expresie concretă de solidaritate și un exemplu de valorificare a energiilor civice pe care cultura și patrimoniul le generează”, a afirmat Excelența Sa, Klaus Werner Iohannis.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție.

Intervențiile sunt desfășurate de către Asociația MONUMENTUM (titularul și dezvoltatorul proiectului), Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACTAsociația „Vernacular” și Asociația „Arhaic”. Rețeaua este în continuă creștere, cu un număr de intervenții planificat pentru 2020 printr-un număr de alte patru organizații: Asociația „Actum”Asociația „Inima Olteniei”, Asociația „Atelierul de Patrimoniu” și Asociația „Rost”. Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales, și al asociației The Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.

Marea majoritate a activităților constau în înlocuirea învelitorilor degradate, asigurarea zidurilor împotriva prăbușirii, refuncționalizarea drenajelor de apă și stabilizarea picturilor murale. Începând cu 2016, au fost derulate o serie de intervenții la clădiri, precum: biserici, mori de apă, conace, stații CFR, ruine de fortificații ș.a.m.d.

Un element important al proiectului este concentrarea acestuia în jurul deciziilor locale și al proprietății patrimoniului. „Ambulanța pentru monumente” operează ca o inițiativă umbrelă, în cadrul căreia fiecare organizație lucrează sub forma unei francize, păstrându-și independența deciziilor luate la firul ierbii. Comunitățile lucrează împreună cu voluntarii, oferindu-le masă și găzduindu-i în casele lor.  

S-a realizat un parteneriat public-privat prin care autoritățile locale și regionale acoperă o mare parte din costurile materialelor, iar companiile private și donatorii privați acoperă costul suplimentar al materialelor, al echipamentelor și al uneltelor necesare. Sute de primari, preoți, consilieri locali și alți reprezentanți ai comunităților locale și-au unit forțele cu voluntarii, pentru a frâna distrugerea propriului patrimoniu. În acest mod, comunitatea locală a devenit mai conștientă de importanța și valoarea propriei identități culturale și a fost încurajată responsabilitatea privind supravegherea patrimoniului.

Inițiativa a presupus instruirea unor profesioniști și meșteri tineri la un nivel local, asigurând în acest fel clădirilor o mentenanță sustenabilă, atingând o problemă care nu apare doar în România, ci și într-o serie de alte țări europene.

Ambulanța pentru monumente Banat este un proiect coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ-PACT (https://www.facebook.com/asociatiaPACT/) și este sprijinit de către Alteța Sa Regala Prințul de Wales si Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture. Acesta își propune să facă proiecte de punere în siguranță și intervenție de urgență, având scopul mai degrabă de a resuscita, aidoma personalului medical dintr-o ambulanță, prelungind și salvând astfel viața unui monument și pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare.

Echipa operativă a ambulanței este formată din: arh. Diana Belci (coordonator proiect), arh. Bancoș Adrian, arh. Braje Mircea, stud.arh. Vlad Tămaș, stud.arh. Bettina Varga, stud.arh. Nica Mădălina şi stud.arh. Maciulschi Daiana.

De același autor

Related Articles