Amenzi mari, încasări mici

inspectia muncii

Un procent nesemnificativ din valoarea amenzilor aplicate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraş-Severin a fost deja încasat.

Potrivit şefului ITM, Nicoale Ciobanu, din cele peste 2.600.000 de lei, amenzi aplicate doar pentru munca la negru, în ultimul an, inclusiv luna ianuarie 2014, s-au încasat către bungetul centralizat de stat doar 3%.

Acest lucru se întâmplă pentru că valoarea amenzilor este foarte mare iar angajatorii preferă să conteste sancţiunea în instanţă, aceasta fiind de cele mai multe ori transformată în avertisment, a mai precizat Inspectorul Şef al ITM, Nicolae Ciobanu.

În aceeaşi măsură el doreşte să propună conducerii de la nivel naţional o modificare a legii prin care să se renunţe la amenzile pentru munca la negru, dar în schimb angajatorii să fie obligaţi să păstreze persoanele în câmpul muncii cu contract de muncă încheiat. Astfel, spune Inspectorul Şef Nicolae Ciobanu, ar putea câştiga şi statul, pentru că se vor face plăţile cuvenite unui angajat şi pentru persoana depistată că muncea la negru, dar ar câştiga şi persoana în cauză pentru că ar benefica de toate drepturile care i se cuvin unui angajat.

Inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş-Severin, Nicoale Ciobanu:

De același autor

Related Articles