Ziua internaţională a fetelor

La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 66/170, prin care ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua internaţională a fetelor. Această zi are drept scop recunoaşterea drepturilor şi a problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume şi subliniază inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinere.

Progresele pentru adolescente nu au ţinut pasul cu realităţile cu care se confruntă astăzi, iar COVID-19 a întărit multe dintre aceste lacune. Tema din acest an se desfăşoară sub deviza “Vocea mea, viitorul nostru egal” (“My voice, our equal future”) şi reprezintă un moment prielnic pentru inspiraţie din ceea ce adolescentele văd ca o schimbare în ceea ce doresc şi ca o soluţie pe care o caută în rezolvarea problemelor, potrivit site-ului www.un.org.

În 2020, se comemorează 25 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Beijing şi a Platformei de acţiune – agenda globală pentru promovarea drepturilor femeilor şi fetelor de pretutindeni. Campania “Generaţia Egalitate” a fost lansată la începutul anului 2020, ca o campanie multianuală, cu mai mulţi parteneri şi acţiuni îndrăzneţe privind egalitatea de gen. Aceste acţiuni legate de nevoile şi oportunităţile oferite fetelor adolescente sunt esenţiale pentru misiunea campaniei “Generaţia Egalitate”.

Pandemia COVID-19 a subliniat dependenţa femeilor în societate, acest fapt ducând la expunerea simultană a inegalităţilor structurale în toate sferele, de la sănătate la economie, până la securitatea protecţiei sociale.

În prezent, peste 1,1 miliarde de fete sunt pregătite să-şi asume viitorul. În fiecare zi, tinerele fete depăşesc graniţe şi bariere, abordează probleme precum căsătoria lor, a copiilor, inegalitatea în educaţie, violenţa, justiţia climatică (privind fenomenul încălzirii globale) şi accesul inechitabil la asistenţă medicală, potrivit www.un.org.

Adolescentele au dreptul la siguranţă, educaţie, sănătate, nu doar în timpul anilor de formare, ci şi în etapa următoare, cea a maturizării. Dacă sunt susţinute în mod eficient în anii adolescenţei, fetele dobândesc potenţialul de a schimba lumea atât în perioada adolescenţei, cât şi în cea a maturităţii, ca viitoare mame, mentori sau lideri politici.

O astfel de “investiţie” promite un viitor mai bun, în care jumătatea feminină este un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, de conflicte politice, de creşterea economică, de prevenirea bolilor etc. Deşi în ultimii ani s-au făcut progrese în domeniu, acestea trebuie continuate. În ultimii ani, comunitatea globală a înregistrat progrese semnificative în îmbunătăţirea vieţii fetelor.

La fiecare 10 minute, undeva în lume, o fată moare, victimă a violenţei

La nivel mondial, aproape una din 4 fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani nu urmează cursurile unei școli și nu muncește, comparativ cu 1 din 10 băieți de aceeași vârstă.

Până în 2021, aproximativ 435 de milioane de femei și fete vor trăi cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi – inclusiv 47 de milioane, împinse către sărăcie ca rezultat al COVID-19.

1 din 3 femei din întreaga lume au suferit violențe fizice sau sexuale. Datele arată că de la izbucnirea COVID-19, violența împotriva femeilor și fetelor și, în special, violența în familie, s-a intensificat.

Cel puțin 60% dintre țări încă discriminează drepturile fiicelor de a moșteni bunuri funciare și non-funciare, fie prin lege, fie prin practică.

agerpres.ro

Cele mai citite

Related Articles