Inspectorii de muncă din Caraş-Severin sunt pe urmele celor care nu respectă legea

În perioada 21 – 26 septembrie 2020 Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a desfăşurat acţiuni de control în cadrul Campaniei Naţionale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile de activitate: fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat controale la 57 de angajatori care au cod CAEN 107 şi cod CAEN 452. În urma verificărilor au fost aplicate 60 de sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare totală de 41.500 lei, iar pentru neconformităţile identificate s-au dispus 97 de măsuri obligatorii de remediere a acestora.

S-au identificat două persoane care nu aveau întocmite formele legale de angajare şi care prestau activitate la doi angajatori cu domeniul de activitate fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase. Pentru munca nedeclarată angajatorii în cauză au fost sancţionaţi cu câte 20.000 lei fiecare.

Alte deficienţele constatate:

– neacordarea sporului de noapte;

– evidenţa orelor de muncă nu reflectă întocmai munca prestată de salariat;

– necompletarea tuturor clauzelor prevăzute în contractul individual de muncă;

– nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca prestată în zilele de sărbători legale;

– nepurtarea echipamentului individual de protecţie;

– consumabile expirate din trusa de prim ajutor; 

– neefectuarea la data scadenţei a verificării periodice a instalaţiei de legare la pământ;

– utilizarea în spaţiul exterior a instalaţiilor electrice (prize) neprotejate;

– nu se asigură efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2;

– neinstruirea lucrătorilor ţinând cont de noile riscuri reprezentate de infecţia cu SARS Cov 2, etc.

Cele mai citite

Related Articles