Structurile Ministerului Afacerilor Interne, la datorie în ziua alegerilor locale

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de liniște și siguranță publică.

Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum și un mod de acțiune corect și echidistant al efectivelor implicate.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Semenic”, structurile teritoriale ale Poliției de Frontieră Caraș-Severin, precum și alte structuri M.A.I.), se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecție, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot. 

Măsurile de pază și protecție instituite la locațiile secțiilor de votare presupun prezența efectivelor pentru a preveni apariția unor incidente de natură să perturbe procesul de votare. 

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții. 

Astfel, în perioada 26-27 septembrie a.c., 831 de efective, dintre care 260 de polițiști, 145 de jandarmi, 237 de reprezentanți I.S.U., 189 de polițiști de frontieră vor asigura paza și protecția a 362 de secții de votare, din totalul celor 365 de secții de votare constituite pe raza județului Caraș-Severin, iar pentru restul secțiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Duminică, 27 septembrie a.c., 132 de polițiști vor asigura măsuri de ordine și liniște publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenția efectivă la eventuale incidente, polițiștii angrenați în paza și protecția secției de votare vor fi sprijiniți, la solicitare, de patrulele de poliție aflate în dispozitivul curent de intervenție, care își vor desfășura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină. 

Astfel, 97 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până la repartizarea buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 132 de lucrători M.A.I. vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin va avea în responsabilitate 134 de secții de votare, constituite în 130 de locații, unde vor fi prezenți 130 de polițiști,  Inspectoratul de Jandarmi Caraș-Severin va avea în responsabilitate 86 de secții de votare dispuse în 44 de locații, unde vor fi prezenți 101 jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Semenic” 79 de secții de votare dispuse în 78 de locații, unde vor fi prezenți 158 de pompieri, iar structurile teritoriale ale Poliției de Frontieră Caraș-Severin 63 de secții de votare, cu 126 de polițiști de frontieră.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, pregătite să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune. 

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

237 de pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii I.S.U. ”Semenic” au desfășurat activități de instruire pe linia prevenirii situațiilor de urgență cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.

Cele mai citite

Related Articles