Harta carstului din România realizată de Asociaţia Speologică Exploratorii din Reşiţa

Cea mai recentă și detaliată hartă a carstului, disponibilă în format electronic și letric. Harta este însoțită de o carte de 50 de pagini cu explicații, grafice, hărți și tabele de sinteză. Poate fi descărcată în format electronic la adresa: https://www.exploratorii.org/wp-cont…/uploads/…/07/Harta.pdf

Lucrarea este dedicată cu precădere speologilor, pentru a deschide noi orizonturi de explorare și cercetare, pentru a impulsiona progresul în speologie și dezvoltarea organizațională. Totodată, poate fi un material util pentru toate persoanele interesate de carstul românesc, sub variatele sale aspecte.

Harta carstului din România, versiunea 2020 a fost realizată în baza accepțiunii generale privind dezvoltarea carstului la suprafața și în interiorul unor roci cu proprietăți specifice – rocile carstificabile.

Pe lângă componenta științifică clasică, lucrarea abordează perspectiva tehnică, economică şi juridică a peșterilor și carstului. Sunt cuprinse într-o formă integrată informații geologice, speologice și administrative, cu scopul de a oferi o privire de ansamblu asupra carstului din România sub aspect cantitativ și calitativ. Datele prelucrate și prezentate au la bază un important volum de muncă acumulat în peste 100 de ani de activitate a speologilor din peste 100 de organizații neguvernamentale și a cercetătorilor din cadrul Institutului de Speologie Emil Racoviță, Institutului Geologic, Institutului de Geografie și Asociației Hidrogeologilor din România.

Autori: Bogdan Bădescu, Laura Tîrlă
Echipa proiectului: Iosif Morac, Victor Nania, Teodora Sinculeț, Adriana Hurduban, Mihaela Bădescu, Nicolae Veverca, Sofia Gâlceavă, Cristian Franț şi Christian Neff
Colaboratori pentru informații, lecturarea unor pasaje sau corecturi: Victor Ursu, Geza Rajka, Adrian Done, Cătălin Herdea, Romeo Perlik, Alex Pologea și Bogdan Tomuș pentru colaborarea constantă și ajutorul oferit în realizarea lucrării.

Cristian Goran pentru contribuția substanțială în organizarea evidenței peșterilor din România.
Bogdan P. Onac, Mihai Emilian Popa și Adrian Iurkiewicz pentru îndrumarea constantă privind aspectele geologice, hidrogeologice și carstice.
Alexandra Soare, Ileana Hargalas și Cristina Abdula pentru întregul suport și finanțarea acordată prin Fondul de Inovare Civică – FDSC.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro).

De același autor

Related Articles