Vineri, 18 septembrie, la apusul soarelui, a început Noul An evreiesc – 5781, o sărbătoare mozaică numită Roș Hașana. Aceasta durează două zile, pe parcursul cărora se face un bilanț al anului trecut și sunt reamintite responsabilitățile față de divinitate. 

Manifestarea religioasă a fost marcată şi la Sinagoga din municipiul Caransebeş, iar anul acesta participanţii s-au bucurat şi de prezenţa lui Nicolae al României, nepotul regelui Mihai I. Alteţa sa a declarat că este onorat şi emoţionat de invitaţia obştei evreieşti din Caransebeş:

Nicolae al României

Sinagoga din Caransebeş este considerată unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult din România, fiind şi singurul templu coral în stil neogotic din ţară. Lăcaşul de cult nu a fost niciodată renovat în interior. Sala de rugăciuni, ce numără peste 300 de locuri, se păstrează intactă, iar timpul scurs nu a ştirbit din frumuseţea picturilor şi măiestria cu care a fost sculptat lemnul. Sinagoga a fost construită în urmă cu 124 de ani şi a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din anul 2004.