Primăria Municipiului Reşiţa a fost acceptată, la finalul lunii iulie, în European Alliance for Apprenticeships (EAfA). Din această alianţă fac parte patru comunităţi din trei ţări europene, Italia, Spania şi Portugalia, care au pus accent pe formarea profesională a elevilor beneficiari ai şcolii duale. Avantajele acestei asocieri constau în posibilitatea aplicării de proiecte, în parteneriat cu una din comunităţile din asociaţie, de care să beneficieze elevii, autoritatea publică, şcolile şi agenţii economici. Firmele şi autorităţile vor beneficia de expertiză europeană, iar elevii, de pregătire profesională, inclusiv practică, în una din cele ţări.

Despre bursele de care pot beneficia tinerii, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Ion Chiosa:

Primăria Reşiţa, în parteneriat cu Autoritatea Metropolitană Roma, a depus o cerere de finanţare pentru organizarea unui workshop în municipiul de pe Bârzava. Tema workshopului va fi CONECTIVITATEA, iar de expertiza formatorilor europeni vor beneficia specialiştii din primărie, şcolile din municipiu, precum şi societăţile comerciale partenere ale şcolii duale.

Organizatorii sunt angajaţi ca până în decembrie 2023 să atingă valoarea de 500 de elevi sprijiniţi pentru formare profesională în sistem dual – trial, pentru a pregăti forţă de muncă cu competenţele necesare economiei locale. Pentru creşterea calităţii formării profesionale, am demarat deja dezvoltarea şi implementarea unor instrumente pentru identificarea nevoilor reale ale angajatorilor locali şi a răspunde la aceste cerinţe în timp real, acordând sprijin financiar pentru organizarea formării, cu un buget anual de 40 de mii de euro.