Firmele vor putea să reducă cu până la 50% timpul de lucru al angajaților

Angajatorii vor putea reduce timpul de muncă al salariaţilor. Guvernul a adoptat ieri, în a doua şedinţă din această săptâmână, mai multe acte normaive care pun în practică Planul de relansare economică.

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a explicat că agenţii economici vor putea să reducă cu până la 50% timpul de lucru al angajaţilor. Dacă acest lucru se pune în practică, atunci statul va suporta diferenţa dintre salariul de pe contract şi salariul în funcţie de zilele efectuate practic, a explicat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru: Sumele se plătesc prin sistem de rambursare, prin acelaşi mecanism pe care l-am folosit şi cu prilejul şomajului tehnic. Reducerea timpului de lucru se va face doar pe baza informării şi consultării sindicatelor, respectiva salariaţilor, in cazul în care nu există sindicat în  respectiva unitate, şi se poate face doar pentru cel puţin cinci zile lucrătoare, cu anunţarea salariatului cu cinci zile anterior producerii acestei decizii.

Ministrul muncii a mai spus că sunt anumite condiţii pe care trebuie să le îndeplinească firmele pentru a obţine acest ajutor din partea statului şi anume, cel puţin 10% dintre angajaţi să aibă programul de lucru redus şi cifra de afaceri a companiei să scadă cu cel puţin zece procente faţă de perioada similară a anului trecut.

romania-actualitati.ro

Cele mai citite

Related Articles