Sâmbătă, 1 august 2020 de la ora 22.00, curtea Universității „Eftimie Murgu” din Reşiţa va găzdui proiecţia filmului documentar „Sârboaica”/ „Srbenka” 2018. Regizor: Nebojša Slijepevi.

În iarna anului 1991, Aleksandra Zec, o fată de 12 ani, a fost ucisă. Deși autorii crimei au fost dezvăluiți, ei nu au fost niciodată condamnați. După 25 de ani, Oliver Frlji, director de teatru, pune în scenă o piesă despre cazul Zec. Procesul de creație scoate la suprafață traume ascunse, transformând repetițiile în psihoterapie colectivă. „Srbenka” este un film despre agresiunea îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia. Aflăm cum generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.

Premii „Srbenka”: Astra Film Festival Silbiu – Premiul pentru cel mai bun regizor; Cannes Film Festival – Doc Alliance Selection Award; Chicago International Film Festival – Nominalizat la secțiunea cel mai bun documentar; Festival Dei Popoli – Premiul pentru cel mai bun film.

În caz de vreme nefavorabilă, proiecţia se va reprograma pentru următorul weekend (fără a se suprapune cu o altă proiecţie programată).

Intrarea este liberă!

Evenimentul se desfășoară în aer liber, cu respectarea măsurilor de protecție prevăzute prin HG 434/ 2020. Masca de protecție și distanța de doi metri între participanți care nu fac parte din aceiași familie (maxim 4) sunt obligatorii.

Organizator Național: Asociația One World Romania

Online: oneworld.ro | kinedok.net

Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Activist 38 (Bulgaria), AdArte (Polonia)

Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Administrația Fondului Cultural Național