Rusia a castigat primul aur la Soci, la patinaj artistic pe echipeSub privirile preşedintelui Vladimir Putin, Rusia a cucerit prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în proba de patinaj artistic pe echipe, care şi-a făcut cu această ocazie debutul în programul olimpic.

Cu un total de 75 de puncte (din 80 posibile), patinatorii ruşi au reuşit să-i devanseze pe reprezentanţii Canadei (65 pct) şi Statelor Unite (60 pct), câştigătorii medaliilor de argint, respectiv bronz, în concursul găzduit de arena Iceberg, la care au asistat 12.000 de spectatori.

Tânăra Iulia Lipniţkaia, în vârstă de numai 15 ani, a fost cea care a asigurat aurul ţării-gazdă a competiţiei după o prestaţie strălucitoare în programul liber feminin, care a adus cele 10 puncte decisive, reuşind să le devanseze pe americanca Gracie Gold şi italianca Valentina Marchel.

Veteranul Evgheni Pluşenko (31 ani), campion olimpic la Torino (2006) şi vicecampion la Salt Lake City (2002), a reuşit la rândul său să câştige programul liber masculin, în faţa canadianului Kevin Reynolds şi a japonezului Tatsuki Machida.

Ultimul program al concursului, cel de dans liber, practic nu a mai contat, astfel că locul cinci ocupat de perechea rusă Ilinih/Kaţalapov nu a mai avut nicio influenţă asupra clasamentului final.

Rusia, amfitrioana JO 2014, deschide astfel palmaresul probei de patinaj artistic pe echipe, aşa cum a făcut-o în 1976, la Innsbruck (Austria), cu ocazia includerii în programul olimpic a probei de dans, câştigată de ruşii Ludmila Pahomova-Aleksandr Gorşkov, care au concurat atunci sub drapelul Uniunii Sovietice. Sursa: Agerpres

(Adina Niţă)