[AUDIO] Programul “Tomate” a revigorat legumicultura din Caraş-Severin

Programul “Tomate”, continuă cu succes în Caraş-Severin.

Legumicultorul Ioan Jivan din comuna cărăşană Fârliug, aflat la cel de-al patrulea exerciţiu financiar, a declarat pentru Radio Reşiţa că programul este foarte bine venit pentru agricultorii care s-au decis să cultive roşii în spaţii protejate, sere şi solarii. Şi cu toate că cerinţele cresc de la un an la altul, nici prin gând nu-i trece să renunţe, ba chiar şi-a diversificat producţia. Acesta a mai subliniat că, pe lângă tomate cultivă şi ardei, ceapă, usturoi, vinete, castraveţi, dovlecei şi cartofi şi ar accesa şi alte programe puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, dar din cauza lipsei acute a forţei de muncă în mediul rural, cu care se confruntă în prezent toţi agricultorii şi crescătorii de animale, rămâne fidel programului care i-a adus banul în casă.

Ioan Jivan – legumicultor din comuna Fârliug

Am făcut Programul “Tomate”, este al patrulea an acuma. În solarii avem 1.000 de metri pătraţi, în câmp am vinete, cartofi, ceapă, usturoi, ardei. Ne ocupăm de legumicultură, în comuna Fârliug suntem mai mulţi; eu acum merg mai mult spre bio doar că nu am atestatul. Hrănesc roşiile din solarii şi legumele din câmp cu găinaţi şi pentru mană am dat cu zeamă bordeleză. Financiar, Programul “Tomate” este super pentru că banii vin odată, în iarnă am făcut răsadurile, ne-au costat peste 1.500 de euro, mai luăm şi sezonieri şi când dai cu kilogramul se strâng banii, că tot investim. ba în motorină, ba una, ba alta şi traiul nostru. Banii sunt foarte bine veniţi într-o singură tranşă. Anul acesta nu i-am primit, chiar au fost în control, au luat şi analiză de la roşii, acum aşteptăm, sperăm să-i primim cu ajutorul lui Dumnezeu. Am vândut până la întâi iulie, cum trebuia 3 mii de kilograme, acum se coc tot mai multe, este producţie. La anul continuăm programul, în iarnă punem ceapă verde, usturoi pentru Paşti, nu lăsăm serele goale. Aş accesa şi alte programe, dar nu pot pentru că e mult de lucru“.

2 COMENTARII

  1. „Programul „Tomate”, continuă cu succes în Caraş-Severin” – Nu mai puneți virgulă între subiect și predicat, e o regulă elementară!

    • şi asta vă deranjează, de asta nu outeţi citi stirea, ca să vezi. mesajul ştirii este important, dar de cârcotaşi neaveniţi suntem sătui. Aveţi măcar bunul simţ şi comentaţi cu nume real. vă doresc o zi bună!

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles