Cartierul Ţerova din Reşiţa, din nou fără apă. Desele avarii la reţea sunt cauzate de erori de proiectare

Locuitorii din cartierul Ţerova din Reşiţa nu au nici astăzi apă la robinete. Societatea Aquacaraş precizează într-un comunicat de presă că furnizarea este sistată în intervalul orar 10.00-16.00, pentru remedierea unei avarii, respectiv înlocuirea unui tronson de conductă magistrală pe str. 1 Mai. 

Ieri, 14 iulie 2020, imediat ce am remediat avaria, înlocuind un tronson din magistrală, la 30-40 de centrimetri de brida de cuplare, vechea conductă a cedat! Ne cerem scuze, clienților afectați de avarie, pentru disconfortul și inconvenientele create, prin întreruperea furnizării apei. Ulterior orei 16.00, vă rugăm să ne semnalați orice neconformitate a caracteristicilor organoleptice ale apei, la Dispeceratul Central al SC Aquacaraş SA la tel. 0255/215643, Exploatarea Reșița tel. 0255/212458.

Totodată, societatea Aquacaraş a emis un punct de vedere referitor la desele avarii la reţeaua stradală de alimentare cu apă din cartierul Țerova din Reşiţa.

Lucrarea de extindere a rețelei de alimentare cu apă pentru cartierul Țerova a fost finalizată în anul 2010, în cadrul Proiectului ISPA- Antreprenor General: S.C.Hidroconstrucția S.A. După preluarea rețelelor, în exploatare, s-au constatat erori de proiectare:

  •      Alegerea conductei tip PHD-PN6 a fost făcută neținându-se cont de presiunea nominală de lucru pentru cartierul Țerova-(presiunea de 7 bar…la conductele tip PHD-PN6, grosimea peretelui conductei rezistă la max.6 bar)
  •      Lipsa regulatoarelor de presiune
  •     În 2008 și 2009, când a fost definitivat proiectul de execuție al lucrării, s-a acceptat patul de zgură. Normativele în vigoare, la acea dată, nu specificau interzicerea folosirii acestui material pentru patul și umplutura conductelor pozate. S-au respectat indicatorii de granulație și indicii de fricțiune.( în timp, zgura, fiind un material puternic anhidru, prin adiție de apă, a devenit rigidă, încorsetând conductele și nepermițând dilatarea lor)

Operatorul de apă şi canal precizează desele avarii pe conductele magistrale, necesită timpi de remediere mai mari, fiind necesară săpătură mecanizată pe o lungime de cel puțin 8-9m, pentru a putea înlocui, cel puțin un tronson(6m) de conductă.

Dăm asigurări utilizatorilor din acest areal că, acest inconvenient al întreruperilor furnizării apei, va fi depășit, cel târziu, la începutul anotimpului rece.

Între timp s-a apelat la numeroase soluții de remediere:

  •         În 2016 am montat regulator de presiune pe magistrala ce alimentează Țerova și, ulterior, reducătoare de presiune pe rețelele stradale.
  •        La fiecare intervenție, de aproximativ 10 luni, s-a decis ca, în loc de repararea spărturii cu o mufă electrosudabilă, să decopertăm o porțiune mai mare de conductă și să înlocuim un tronson de 6-10 m cu PHD-PN10(rezistă la presiuni de 10 bar). Am avut cazuri când, după probele de presiune, în câteva ore, după ce am pus umplutura și am refăcut carosabilul, să cedeze conducta veche la câțiva zeci de centrimetrii de îmbinarea cu cea nouă. Actualmente, am reușit să înlocuim aproximativ 50% din vechea conductă, pe magistrale. Înainte de venirea iernii, vom reuși să înlocuim, practic, bucată-cu-bucată, toate magistralele din Țerova.

                                                                     

Cele mai citite

Related Articles