Potrivit administrației Complexului Energetic Hunedoara, inundarea Minei Lupeni, în urma viiturilor, a produs pagube de peste 7 milioane de lei, iar activitatea de producție nu poate fi reluată, pentru că apa nu a fost evacuată în totalitate din galerii.

Este pentru prima dată în istoria de peste un secol și jumătate a exploatării miniere când apele Jiului de Vest au ajuns în galeriile aflate la 300 de metri în subteran. Și la mai bine de o săptămână de la inundații, încă se lucrează pentru scoaterea apei din abataje.

Lucrările sunt îngreunate de faptul că instalațiile electrice din subteran au fost afectate de apă și se lucrează cu pompe de mare capacitate, amplasate la suprafață.

De altfel, încă de săptămâna trecută, două brigăzi de mineri de la Lupeni au fost detașate la Mina Vulcan pentru a crește producția de huilă, însă chiar și așa au existat probleme în aprovizionarea Termocentralei Mintia, care a fost oprită, din lipsa cărbunelui, pentru mai multe zile.

Potrivit Prefecturii județului Hunedoara, care a întocmit ieri bilanțul pagubelor provocate de inundații, Mina Lupeni nu va primi despăgubiri pe baza ordonanței care prevede acordarea de ajutoare celor care au avut de suferit după viituri, ci ar putea beneficia de ajutor din partea Ministerului Energiei, în componența căruia se află. RRA