Guvernul a făcut public Planul naţional de investiţii şi relansare economică, intitulat Reclădim România. Printre cele mai importante măsuri se numără acordarea de împrumuturi nerambursabile de 2.000 de euro pentru firmele mici şi a unui sprijin de 500 euro pentru angajaţi care lucrează în regim de telemuncă, pentru achiziţionarea de echipamente IT.

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică (PNIRE) include măsura acordării unui sprijin în valoare de 500 de euro pentru fiecare angajat care lucrează în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau în perioada stării de alertă. Suma este destinată achiziţionării de echipamente IT pentru angajaţi, potrivit documentului.

Salariile celor care li se reduce timpul de muncă vor fi subvenţionate de către stat.

Guvernul va asigura plata unei indemnizaţii în valoare de 75% din diferenţa dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului şi salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii programului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puţin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanţarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE„, se menţionează în PNIRE.

Măsura a fost solicitată de patronate în contextul flexibilizării programului de lucru, aşa-numitul model german „Kurzarbeit”. Până în prezent, măsura a fost dezbătută de reprezentanţii Guvernului împreună cu patronatele şi sindicatele. Sindicatele s-au pronunţat împotriva flexibilizării programului de lucru în forma propusă de patronate.

Planul prevede investiţii de 31 miliarde de euro pentru 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expreş în perioada 2020 – 2030, dar şi un sprijin de 410 milioane euro pentru dezvoltarea agriculturii şi a industriei agro-alimentare. De asemenea 2.488 de unităţi şcolare vor fi incluse în programe de modernizare în perioada 2021 – 2027.

Peste 407 kilometri de autostrăzi şi drumuri expres, în valoare de 4,3 miliarde de euro, ar urma să fie finalizate în următorii ani în România, în timp ce, pentru conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României şi cu reţelele de transport pan-europene, vor fi demarate lucrări la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expres, în perioada 2020 – 2030, se arată în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică (PNIRE).

Guvernul va prezenta în această seară documentul, într-un eveniment la care vor fi prezenţi preşedintele Klaus Iohanniş premierul Ludovic Orban şi membrii Cabinetului.