Liberalizarea prețului gazelor naturale ar trebui să conducă la prețuri mai mici

De la 1 iulie, prețul gazelor naturale se va liberaliza complet. 3,4 milioane de consumatori casnici care sunt acum alimentați în sistem reglementat vor trece la piața liberă.

Liberalizarea ar trebui să conducă la prețuri mai mici, spune Consiliul Concurenței. Instituția atrage atenția consumatorilor că își pot schimba furnizorul dacă doresc.

Factura la gaze este formată din prețul gazului propriu-zis, tariful de transport, cel de distribuție, marja furnizorului, acciza la gaz și TVA. În prezent toate sunt încă reglementate de stat. Ce se va schimba de la 1 iulie va fi doar prețul gazului ca atare și marja furnizorului. Teoretic, fiecare client casnic ar trebui să încheie un nou contract de furnizare în condiții de piață concurențială cu actualul furnizor sau cu oricare altul până la data de 1 iulie.

Consumatorii au primit deja, în principiu, scrisori de informare de la furnizorii actuali, care conțin inclusiv o ofertă cu prețurile după 1 iulie. Le-au putut fie accepta, fie respinge și semna alte contracte cu alți furnizori.

Consiliul Concurenței a tras atenția furnizorilor de gaze să nu blocheze migrația consumatorilor către alte companii. Şeful instituției, Nicolae Havrileț, le recomandă cetățenilor să citească toate detaliile contractelor de furnizare.

Nicolae Havrileţ: “Consumatorul casnic trebuie să fie atent atunci când primește o ofertă de la un furnizor sau un nou furnizor de gaze naturale, atât la preț, cât la durata contractului și la anumite costuri adiacente care pot reprezenta, de exemplu, o garanție sau o chirie lunară pe contor sau ar putea să intervină elemente de abonament.”

Conform unui studiu recent, românii nu sunt suficient informaţi pe această temă şi foarte puţini ştiu că pot negocia cu alţi furnizori pentru a obţine un preţ mai bun. RRA

Cele mai citite

Related Articles