Absolvenţii de clasa a opta, care nu au putut participa la prima sesiune a evaluării naţionale din cauza problemelor de sănătate, s-au înscris la etapa specială. Astăzi este programată proba scrisă la limba şi literatura română, mâine cea la matematică, iar miercuri – proba la limba maternă.

Peste 200 de absolvenţi ai clasei a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională în etapa specială. Probele încep la ora 9.00 şi se vor desfăşura în 60 de centre de examen din 37 de judeţe. Potrivit situaţiilor transmise de către inspectoratele şcolare, la nivelul judeţelor Arad, Covasna, Ilfov, Mehedinţi şi Tulcea nu există situaţii care să determine organizarea acestei etape speciale.

Primele rezultate vor fi afişate joi, 2 iulie, până la ora 12,00, în centrele de examen. Contestaţiile pot fi depuse în ziua de 2 iulie, în intervalul orar 14,00 – 20,00. Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video şi sunt organizate cu respectarea tuturor măsurilor de prevenţie şi protecţie stabilite în contextul pandemiei COVID-19.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune, în continuare, la dispoziţia celor interesaţi, o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 29 iunie – 2 iulie, între orele 8,00 şi 16,00, iar vineri, 3 iulie, între orele 8,00 -14,00.

Între timp, în acest sfârşit de săptămână, au fost afişate rezultatele finale de la prima sesiune, după rezolvarea contestaţiilor. În judeţul Caraş-Severin, procentul de promovabilitate nu s-a modificat.

Absolvenţii de clasa a opta care au susţinut deja Evaluarea Naţională trebuie să se hotărască acum la ce unitate de învăţământ doresc să studieze mai departe. În data de 2 iulie începe completarea fişelor de înscriere pentru admiterea la liceu, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei. Această etapă va fi urmată de repartizarea computerizată în învaţământul liceal de stat în data de 10 iulie.

Media generală obţinută în urma susţinerii Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri, prin cifra de şcolarizare aprobată, pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.