[AUDIO-FOTO] Bilanţul unei zile de coşmar în Caraş-Severin: Locuinţe, curţi, străzi şi drumuri inundate. 28 de persoane salvate din calea apelor

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit până duminică la ora 10.00 codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil pentru întreaga ţară.

Meteorologii anunţă că va continua să plouă torenţial în acest interval. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Judeţul Caraş-Severin a fost grav afectat de precipitaţiile abundente. În ultimele 24 de ore, pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorogice manifestate, au intervenit peste 130 de pompieri militari din care 9 dislocaţi din judeţul Dolj şi cel puţin 50 de pompieri voluntari.

Au fost semnalate evenimente (revărsări de ape, formări de torente /viituri), în aproape 30 de  localităţi. În urma acestor evenimente hidrometeorologice au fost inundate drumuri naţionale/judeţene/comunale, străzi, grădini, curţi, beciuri şi locuinţe, au fost colmatate podețe și subtraversări. Au fost desfăşurate misiuni de salvare/evacuare pentru 28 de persoane, în localităţile Oţelu Roşu, Păltiniş, Zăvoi, Remetea Mare.

Lucrători CFR au acţionat pentru repunerea în funcţiune a liniei ferate Reşiţa-Caransebeş, blocată cu aluviuni şi copaci căzuţi, iar cei de la drumuri naţionale au intervenit pentru curățarea sectoarelor de drum afectate – DN 57, 58, 58B, 68, E70, DN 6, DN 58 A. Pe unele sectoare de drum circulaţia a fost întreruptă temporar de mai multe ori pe parcursul zilei.

Un ultim bilanţ ne oferă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Caraş-Severin, Magdalena Tocmelea:

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă fortele profesioniste cărăşene au intervenit cu 18 autospeciale şi 16 motopompe de diferite tipuri şi capacităţi, la care se adaugă mijloacele din dotarea autorităţilor publice locale şi cele venite în sprijin de la ISU Dolj.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus suplimentarea personalului şi a tehnicii de intervenţie în judeţele Caraş-Severin şi Timiş pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor şi al autorităţilor locale, în contextul avertizărilor hidrologice cod roşu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş.

La Remetea Pogănici şi Obreja, reprezentantii SGA împreună cu pompierii au înălţat malurile cursurilor de apă cu ajutorul sacilor de nisip pentru a proteja gospodăriile din apropiere. Forţele de intervenţie sunt şi la această oră în teren şi acţionează în sprijinul comunităţilor afectate. De asemenea, au fost implicate şi mai multe forţe ale Poliţiei, Jandarmeriei, Salvamont şi Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş.

Cele mai citite

Related Articles