Echipa MAPN care a executat timp de două săptămâni, o misiune în SUA pentru a oferi sprijin autorităţilor statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19, s-a întors astăzi în ţară.

Cei 15 militari şi civili din Ministerul Apărării Naţionale activează în domeniul medical, este vorba despre cinci medici şi cinci asistenţi medicali care fac parte din personalul spitalelor militare de urgenţă din Braşov, Constanţa, Craiova, Galaţi, Piteşti şi Timişoara. Şi în domeniul apărării chimice, biologice, radiologice și nucleare – cinci ofițeri cu experienţă în domeniu din Statul Major al Apărării şi Statul Major al Forţelor Terestre.

LIVE: Echipa MApN se întoarce din misiunea efectuată în SUAEchipa MApN care a executat, timp de două săptămâni, o misiune în SUA pentru a oferi sprijin autorităților statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19, s-a întors în țară.Cei 15 militari și civili din Ministerul Apărării Naționale activează în domeniul medical – cinci medici și cinci asistenţi medicali care fac parte din personalul spitalelor militare de urgenţă din Braşov, Constanţa, Craiova, Galați, Piteşti şi Timişoara – și în domeniul apărării chimice, biologice, radiologice și nucleare – cinci ofițeri cu experienţă în domeniu din Statul Major al Apărării şi Statul Major al Forţelor Terestre.

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro pe Miercuri, 10 iunie 2020

Vă reamintim că printre medici este şi reşiţeanca Larisa Liber, medic specialist ATI, absolventă a Universităţii de Medicină Victor Babeş din Timişoara. Anul trecut, Larisa Liber a devenit medic specialist, și astfel, după câteva luni s-a ivit oportunitatea de a se angaja, pe perioadă determinată, în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Militar Timișoara.

Nu după mult timp de la angajare a venit propunerea de a participa la o misiune internațională, acceptând cu mult interes deoarece consideră că este o buna ocazie pentru a-și lărgi orizontul în domeniul medical.

Într-un schimb de tehnici și proceduri cu omologii lor din SUA, echipele de CBRN a celor două state au discutat despre capacitățile vehiculelor de recunoaștere a armelor nucleare, biologice și chimice ale Gărzii Naționale Alabama (NBCRVs). Au discutat și despre modalitățile în care specialiștii CBRN ai fiecărei națiuni au putut contribui la lupta COVID-19.

Aceasta este o oportunitate pentru Garda Națională Alabama și România de a lucra împreună într-un efort umanitar. Delegația română se va alătura unităților și echipelor din Alabama (inclusiv echipa de asistență civilă, comanda misiunii unificate și detașamentul medical) pentru a discuta strategiile, lecțiile învățate și procedurile standard de operare. Garda Națională Alabama va continua să colaboreze cu delegația română în lupta împotriva COVID-19 și în următoarea săptămână.

Această misiune umanitară demonstrează angajamentul României în sprijinul aliaților săi și totodată, consolidează relațiile transatlantice.