”De Rusalii sărbătorim coborârea Sfîntului Duh asupra ucenicilor lui Isus, fapt petrecut la 50 de zile de la Învierea Sa. Este momentul în care creștinismul începe să se răspândească în lume, prin graiul binecuvântat al apostolilor.

Totodată, pentru județul nostru, Rusaliile ne aduc aminte de atrocitățile comise în 1951, când cu prilejul acestei sărbători sfinte, autoritățile vremii, sub influența malefică a lui Stalin, au inițiat una din cele mai ample acțiuni de deportare din istoria contemporană a României. Astfel, de Rusaliile din 1951, 12.791 de familii, respectiv 40.320 de persoane din 258 de localități ale județelor Caraș-Severin, Timiș și Mehedinți au fost ridicate din casele lor și trimise forțat în Bărăgan. Copii mici, femei însărcinate și bătrâni bolnavi au fost înghesuiți în trenuri folosite la transportul animalelor și supuși unor tratamente asemănătoare celor folosite de naziști asupra evreilor. Supliciul deportaților a durat 5 ani, acestora fiindu-le permisă întoarcerea acasă în 1956, dar cu aplicarea unor măsuri restrictive și de control.

Brutalitatea întregii acțiuni l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să condamne vehement acest episod negru al istoriei moderne a României, spunând în 1972 că deportările din Bărăgan au fost o pată neagră pe istoria românilor și a partidului comunist.

Astăzi, la 69 de ani de la cumplitul eveniment, ne amintim cu pioșenie și respect de cei care au îndurat torturile fizice și psihice ale unui regim care i-a condamnat pentru simplul fapt că aveau alte viziuni, iar acest fapt ar trebui să ne facă să apreciem și mai mult democrația și libertățile de care ne bucurăm acum și să ne determine să rămânem mereu vigilenți, pentru a păstra această democrație și libertăți.

Cu această sfântă ocazie, doresc tuturor locuitorilor județului pace în suflet și în case, multă sănătate și armonie în familie, precum și îndeplinirea tuturor dorințelor. Dumnezeu să vă ajute și să vă binecuvânteze!”