[EXCLUSIV-AUDIO] Florin Florea, președintele FRA: este posibil ca din această săptămână să ne antrenăm pe toate pistele de atletism din țară, aflate în aer liber

546

Atleții tricolori se pregătesc în această perioadă individual sau în grupuri restrânse și sunt în așteptarea definitivării unui program competițional pentru ce a mai rămas pentru acest sezon. În exclusivitate pentru Radio Reșița,în emisiunea ”Cronometrul performanțelor”, președintele Federației Române de Atletism, Florin Florea a vorbit despre programul sportivilor din această perioadă:

”Programul atleților este intens la toate categoriile de performanță. Se  antrenează cei din loturile olimpice de seniori și tineret, cei din loturile naționale, dar mai sunt și sportivii legitimați la diferite cluburi, toți își pregătesc sezonul de vară. La aceștia se adaugă și copiii, care așteaptă să revină în concursuri și să refacem calendarul competițional. Sportivii și antrenori din lotul olimpic, mai ales atleții de mare performanță nu au întrerupt pregătirea, dar fiecare și-au continuat activitatea acasă, respectând măsurile impuse. În prima săptămână la ieșirea din starea de urgență am avut la București un aflux foarte mare de sportivi. Noi am deschis stadionul, am ținut cont de regulile impuse și suntem în așteptarea noilor măsuri de relaxare. Acestea sperăm să fie mai ”aproape” de sportivi. Mai sunt încă stadioane de atletism care sunt închise, dar din câte am înțeles săptămâna aceasta se va rezolva în această privință. La București lucrăm în două serii, cu un număr limitat de sportivi, fără contact fizic, dar este o perioadă intermediară. Performerii noștri se prezintă într-o formă fizică bună după această perioadă de pauză competițională. În data de 4 iunie avem programată o întâlnire cu toți antrenorii sportivilor din loturile olimpice de seniori și cel de tineret, pentru că aceștia trebuie să-și refacă toată planurile de pregătire. Se va reconfigura calendarul competițional, în această perioadă lucrăm la el, iar în data de 3 iunie urmează să fie adoptat de către Consiliul Federal. Estimăm ca începând cu finalul lunii iulie și începutul lunii august să reluăm competițiile, dar totul depinde de  condițiile sanitare impuse pentru perioada următoare. Sperăm să reluăm pregătirea inclusiv cu juniorii și copiii, chiar dacă nu vor mai fi aceleași performanțe atât de ridicate. Mesajul pe care-l transmitem tuturor este următorul: sportul face parte din viața noastră socială! Trebuie să oferim calendarul competițional, să le trasăm o direcție și să-i încurajăm în tot ceea ce fac. Este clar că oamenii trebuie să facă mișcare, iar eu am încredere că toți se vor proteja. Atleții noștri nu au fost supuși unor teste de depistare a noului coronavirus, deoarece nu a fost necesar. Nu am avut situații de sportivi cu simptome, noi ne antrenăm în aer liber și imunitatea lor este destul de bună”, a spus Florin Florea.

Amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo i-a dezavantaj pe unii sportivi, iar altora le-a acordat mai mult timp de pregătire. Și la nivel mondial se lucrează la o reconfigurare a programului competițional.  România mizează în continuare pe 4-5 atleți cu evoluții foarte bune la  Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021 și pe 10-12 sportivi care să obțină calificarea la competiția supremă.

Sperăm la o medalie la Jocurile Olimpice și două clasări în primii 8. Cred că putem să ne îndeplinim acest obiectiv. Avem încredere în antrenorii și sportivii noștri, în toată comunitatea atletismului din România, trebuie să rămână optimiști. Salut comunitatea atletismului din Banat, o regiune foarte activă a Federației noastre, abia aștept să ne revedem, a concluzionat președintele Federației Române de Atletism”, Florin Florea.