[UPDATE] Focarul de pestă porcină africană din zona Chevereşu Mare NU prezintă motiv de îngrijorare pentru Caraş-Severin

Un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat la sfârşitul săptămânii trecute în judeţul Timiş.

Directorul DSVSA Caraş-Severin, medicul veterinar Pavel Borchescu a precizat pentru Radio Reşiţa că, focarul nu prezintă o ameninţare pentru judeţul nostru, dar trebuie respectate măsurile care se impun în astfel de cazuri:

Pavel Borchescu

Pavel Borchescu a mai spus că, în viziunea lui, apariţia cazurilor sporadice de pestă porcină africană se întâmplă din cauza vânătorilor sau a gestionarilor fondurilor de vânătoare  care nu respectă regulile minime de protecţie impuse.    

***

În zona localităţi timişene Chevereşu Mare a fost instituită o zonă de protecţie pe opt kilometri, în urma unei decizii luate, sâmbătă, 23 mai de către Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) după apariţia unui focar de pestă porcină africană (PPA) la trei porci mistreţi.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş a fost anunţată, joi, de existenta a trei cadavre de mistreţi, în vârstă de aproximativ 2 – 5 ani, la o distanţă de 100 m unul de celălalt, pe Fondul de vânătoare Chevereşu Mare, aparţinând Asociaţiei de vânătoare Banat Forest Hunt, anunţă un comunicat al Prefecturii Timiş, remis, sâmbătă, AGERPRES.

În urma examinării probelor de către inspectorii DSVSA Timiş, a fost depistată PPA la mistreţi, iar probele au fost trimise la IDSA Bucureşti pentru confirmare.

“IDSA Bucureşti a confirmat existenţa pestei porcine africane la cei trei mistreţi. Drept urmare, în cadrul şedinţei CLCB au fost luate măsuri conform actelor normative în vigoare. A fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană, fiind stabilită o zonă de protecţie de opt kilometri şi o zonă tampon de încă cinci kilometri, în care se va face supraveghere”, menţionează comunicatul.

În zona de protecţie de opt kilometri, care cuprinde localităţile Bacova, Sârbova, Hitiaş, Bazoşu Vechi, Bazoşu Nou, Dragşina şi Chevereşu Mare, se vor aplica restricţii de circulaţie a animalelor, fără acordul medicului veterinar.

Zona tampon cuprinde localităţile: Buziaş, Căpăt, Dragoeşti, Topolovăţu Mare, Topolovăţu Mic, Şuştra, Petrovaselo, Recaş, Izvin, Remetea Mare, Bucovăţ, Moşniţa Veche, Albina, Uliuc, Icloda, Sacoşu Turcesc, Vucova şi Otveşti.

agrepres.ro

De același autor

Related Articles