[AUDIO] Debite scăzute în Banatul montan

În mod obișnuit luna aprilie este una dintre cele mai ploioase luni ale anului. Anul acesta însă, precipitațiile au fost mult mai reduse cantitativ și de asemenea stratul de zăpadă căzut în această iarnă a fost mult mai mic, ceea ce a condus la debite extrem de reduse.

Conform măsurătorilor făcute de specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), luna trecută precipitațiile au fost sub un sfert față de cantitățile medii multianuale. În consecință, debitele au fost scăzute, situându-se mult sub debitele medii lunare multianuale ale perioadei, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Sorina Neaga.

„Debitele medii pentru luna aprilie ale bazinului hidrografic Bârzava au fost cu circa 65% mai scăzute decât media multianuală a lunii. În bazinele hidrografice ale Carasului și Nerei, aceste debite medii din aprilie sunt cu 70% mai scăzute decât media multianuală a lunii. Aceste diferențe foarte mari dintre valorile medii lunare ale lunii aprilie 2020  și valorile medii multianuale ale lunii aprilie se explică prin lipsa apelor mari de primăvară. Chiar și așa, în momentul de față, aceste debite sunt suficiente pentru a asigura toate folosințele consumatoare de apă (populație, industrie și zootehnie) din spațiul hidrografic Banat, mai ales că majoritatea lacurilor de acumulare din Banat au acum un grad de umplere mare. Volumul de apă reținut în acestea poate fi utilizat pentru a suplimenta debitele cursurilor de apă, în perioadele în care situația o cere. În județul Caraș-Severin, acumulările Secu, Gozna și Trei Ape, au un grad de umplere de peste 90%, acumularea de la Băile Herculane se situează la 63%, în timp ce Poiana Mărului la 87%”.

La începutul lunii mai, pe râurile din Banat, debitele au înregistrat creșteri ușoare, datorită precipitațiilor însemnate cantitativ căzute pe arii extinse săptămâna trecută.

Cele mai citite

Related Articles