Ungaria va plasa personal militar în companiile importante

Ungaria va plasa forțe militare speciale pentru monitorizarea operațiunilor a 140 de companii de stat care furnizează servicii critice pe perioada pandemiei de coronavirus, a declarat ministrul apărării, Tibor Benko, transmite agenția Reuters.

Noile grupuri operaţionale formate din mai mulți soldați, ofițeri de poliție și lucrători ai unităților pentru situaţii de urgenţă vor furniza informații periodice cu privire la acele companii Ministerului Apărării, a declarat dl Benko la televiziunea publică. Guvernul premierului Viktor Orban a declarat săptămâna trecută stare de criză națională din cauza răspândirii virusului.

Conform cifrelor oficiale, 73 de persoane au contractat coronavirusul în Ungaria. O persoană a murit, două s-au recuperat și 124 de persoane sunt în carantină.

“Una dintre sarcinile acestor grupuri operaţionale este, printre altele, să asigure funcționarea și siguranța acestor companii maghiare, acestor companii maghiare de importanță majoră”, a spus ministrul. El nu a numit firmele vizate de această măsură, dar a specificat faptul că includ companii care operează în sectoarele energiei, telecomunicațiilor, transporturilor și sănătății.

“Mai multe” companii din Ungaria ar putea intra în sarcina unităților nou-create, a adăugat ministrul. Un purtător de cuvânt al Guvernului a refuzat de asemenea să numească oricare dintre companii, spunând că informațiile sunt secrete. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al grupului energetic MOL, în care statul deține o participație de peste 25%, a declarat că firma sa se numără printre cele vizate de măsură.

Militarii și poliția au ajutat deja MOL să depășească anumite probleme operaționale, a afirmat purtătorul de cuvânt, Domokos Szollar. Măsurile aplicate au inclus paza unui coridor de tranzit și a unor benzinării, în timp ce mii de lucrători români și bulgari călătoresc prin Ungaria, precum și asigurarea întoarcerii în ţară a unor camioane ale MOL blocate în Italia.

“Ne așteptăm la sprijin în timp real și coordonat din partea guvernului și de asta avem nevoie în aceste vremuri”, a spus Szollar. De asemenea, guvernul a anunțat o serie de măsuri pentru atenuarea scăderii economice provocate de pandemie, inclusiv un moratoriu privind rambursarea datoriilor. 

De același autor

Related Articles