Parlamentul European a decis: infracţiunea de manipulare a dobânzilor de referinţă interbancare poate primi pedeapsa maximă

europeanparliament

Instanţele din statele membre ale Uniunii Europene vor putea da pedepse maxime de acum înainte pentru infracţiunea de manipulare a dobânzilor de referinţă interbancare. Europarlamentarii au votat astăzi o propunere legislativă în acest sens, pasul următor fiind aprobarea acestei legislaţii de către statele membre. Potrivit eurodeputaţilor, infracţiunile de manipulare a pieţei care pot fi pedepsite cu minimum patru ani de închisoare vor include implicarea într-o tranzacţie care dă semnale false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul unuia sau mai multor instrumente financiare. Este prima lege care introduce pedepsele penale dure la nivelul UE pentru abuzarea pieţei, spune raportoarea Arlene McCarthy, de la Grupul socialiştilor şi democraţilor.

Arlene McCarthy: În timpul crizei economice, companiile financiare au închis ochii sau nu au avut mijloacele necesare de a opri abuzurile pe pieţele financiare.

Viviane Rending, comisarul pentru justiţie: UE vrea ca statele membre să aibă puteri mai mari în a detecta manipularea pieţelor financiare şi de a pedepsi penal astfel de acţiuni.

Decizia eurodeputaţilor vine pe fondul scandalurilor de manipulare a dobânzilor interbancare Libor şi Euribor şi a suscitat îngrijorări serioase în legătură cu declaraţiile false emise de bănci referitoare la ratele estimate ale acestor dobânzi.

Sursa: RADOR

(Laura Piperiu)

Cele mai citite

Related Articles