Amenzi mai mari pentru gălăgioși și muncă în folosul comunității

1954

Din 26 ianuarie, politiștii capătă mai multă putere. Vor putea intra în locuință fără acordul proprietarilor, iar refuzul de legitimare se va sancționa cu o amendă de trei ori mai mare ca în prezent. Totodată, oamenii legii vor putea să organizeze potere populare pentru arestarea unor persoane despre care au indicii ca au săvârșit o faptă penală. Noua lege vine și cu amenzi mai aspre pentru cei care sunt gălăgioși “cu repetiție”, adică cei care nu se liniștesc după ce primesc prima amendă.

Politistii vor avea puteri sporite de la sfârsitul lunii, când intra în vigoare legea care le da dreptul sa intre în locuintele suspectilor fara acordul proprietarilor. Politistul nu va mai trebui sa fie politicoş sa bata la usa si sa arate mandatul, daca vrea sa intre într-o locuinta. De exemplu, daca are indicii ca acolo cineva se afla în pericol – cum ar fi victima unei violente domestice, sau pentru a preveni raspândirea unei epidemii – doar daca exista suspiciuni ca ar fi o persoana decedata înauntru. De asemenea, politistul poate patrunde în locuinta fara acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei actiuni flagrante sau daca are informatii ca acolo s-ar ascunde un terorist.

Amenzi mai mari pentru refuzul de legitimare

Potrivit modificarilor aduse legii de organziare si functionare a Politiei Române, amenda creste si de trei ori în cazul refuzului legitimarii. În prezent este de 500 de lei, iar dupa data de 26 ianuarie poate ajunge la 1.500 de lei. Daca se va ajunge la un control corporal, politistul poate cere cetateanului sa tina mâinile la vedere, iar noile reguli spun ca agentul are dreptul sa-i ceara cetateanului sa stea în pozitie culcat sau orice în alta pozitie pe care politistul o considera inofensiva.

Potere populare, organizate de politisti pentru prinderea rău-făcătorilor

Totodata, politistii vor putea sa organizeze potere populare pentru arestarea unor persoane despre care au indicii temeinice ca au savârsit o ilegalitate. Mai exacţ agentii vor putea “sa solicite, în conditiile legii, sprijinul populatiei pentru urmarirea, prinderea, imobilizarea si conducerea la sediul politiei a persoanelor care fac obiectul acestei masuri, precum si sa solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale”, se arata în document. În plus, actul normativ, care modifica legea 218/2002 prevede ca politistul poate interzice, fara un mandaţ accesul în anumite obiective. Astfel, la articolul 31 alineatul 1, se introduce o noua prevedere la atributiile politistilor: “sa interzica temporar, patrunderea într-un spatiu delimitaţ marcat sau pe care l-a indicaţ într-un imobil sau mijloc de transporţ ori sa dispuna evacuarea temporara din acestea a oricarei persoane, daca exista un pericol la adresa vietii, sanatatii sau integritatii corporale a sa ori a altor pesoane”.

Muncă în folosul comunității pentru cei care îi deranjează pe vecini

De sanctiuni mai aspre nu vor scăpa nici gălăgioșii. Noua lege vine cu amenzi mai aspre si pentru cei care-și necăjesc vecinii cu muzica dată la maxim. Dacă aceștia se linistesc după ce primesc prima amenda, iar politia se întoarce dupa 24 de ore, amenda va fi de 3.000 de lei, dublu fata de sanctiunea din prezent. O alta prevedere arată că galagiosii pot fi pusi să facă până la 120 de ore de muncă în folosul comunitătii. Același lucru se poate întâmpla și în cazul în care se face prea multa gălăgie la o petrecere organizată într-un cort de exemplu și este deranjată linistea publică. Dacă organizatorii au fost deja amendați pentru asta și persistă, iar poliția se întoarce, amenda este de patru ori mai mare ca în prezenţ iar vinovații vor fi puși să presteze chiar și 150 de ore de muncă în folosul comunității.