Monseniorul Călin Ioan Bot este noul Episcop auxiliar de Lugoj

Sinodul Bisericii Arhiepiscopale Majore Greco-Catolice Române l-a ales ca Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj pe pr. Călin Ioan Bot, din clerul Eparhiei de Cluj-Gherla. Anunțul a fost făcut public astăzi, 22 ianuarie, de către Sfântul Scaun și de către Conferința Episcopală Română. Sfântul Părinte și-a dat acordul pentru această numite, atribuindu-i noului Episcop ales scaunul titular de Abritto. Pr. Bot va fi auxiliarul Episcopului Alexandru Mesian, care astăzi a împlinit vârsta de 83 de ani. Acesta este primul episcop auxiliar al Eparhiei, înfiinţată canonic în 1853 prin Bula pontifical a Papei Pius al IX-lea. Prin  numirea monseniorului Călin Ioan Bot, PS Alexandru Mesian îşi continuă activitatea ca episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj.

Pr. Călin Ioan Bot s-a născut la 24 iulie 1970, în localitatea Surduc, jud. Sălaj, a fost hirotonit diacon la 15 august 1995, în localitatea Nicula, de către IPS George Guțiu, iar preot la 10 septembrie 1995, în localitatea Tihău, jud. Sălaj, de către PS Vasile Hossu. A urmat cursurile Institutului Teologic “Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, absolvindu-l cu licență în teologie. Între 1995 și 2000 a fost director educativ al Institutului Teologic Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca.

În 2003 a frecventat cursul de specializare pentru formatorii de seminar la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, iar în 2005 a obținut licența în teologie spirituală cu lucrarea “Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu”. Din 2005 până în 2017 a fost rector al Seminarului Teologic “Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. În cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla a avut și funcția de consilier eparhial cu probleme de învățământ-formare, până în 2017, când a fost numit Protosincel al Eparhiei de Cluj-Gherla de către PS Florentin Crihălmeanu. Acum înainte îi stă o nouă misiune, în Eparhia de Lugoj.

La aflarea anunțului, pr. Călin Ioan Bot, aflat la Centrul Manresa, într-o întâlnire la care participă și PS Florentin Crihălmeanu, Eparhul locului, și consilierii eparhiali, a spus: “Această nouă misiune o consider o provocare de creștere spirituală. Îi sunt foarte recunoscător Preasfințitului Florentin și tuturor colegilor în mijlocul cărora am găsit un cadru în care să cresc, să mă desăvârșesc, să mă pregătesc pentru această mare provocare. Dacă Papa zice adesea ‘Purtați-mă în rugăciune!’, cu atât mai mult eu, smeritul. Îi salut pe toți cei care m-ați purtat în rugăciune. Sunt recunoscător că am avut ocazia să mă formez și în Italia pentru o perioadă și aceasta este foarte semnificativ pentru mine, cu adevărat a fost ocazie providențială. Mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături.

Sursa: eparhiaclujgherla.ro

De același autor

Related Articles