[FOTO-AUDIO] Situaţie de forţă majoră pe drumul Lupacului

Autorităţile locale din Reşiţa, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor de mediu s-au întâlnit astăzi la fostul deponeu de pe drumul Lupacului pentru a găsi soluţii referitoare la transferul deșeurilor.

Terenul aparţine Reşiţei şi trebuia demult ecologizat de firma care a folosit amplasamentul, spune primarul Ioan Popa.

„Din iulie 2016, firma care se ocupa de acest amplasament, S.C. Green Ecobauer SRL, a scos Bratner-ul de aici şi de atunci am fost nevoiţi să ducem 1500-1700 de tone de deşeuri la Oradea. Acest amplasament este proprietatea Reşiţei, a fost închiriat, cu bună credinţă, către Ecosal, atunci când s-a constituit ADI Intercom Deşeuri, până la rezolvarea noului deponeu. Ecosal a intrat în faliment, terenul a fost preluat de Green Ecobauer. Noi am câştigat procesul cu ei, dar firma a intrat în faliment.

Anunţ public că mă voi îndrepta împotriva administratorilor şi acţionarilor Green Ecobauer. Pe acest gunoi adus de la Oraviţa, Moldova Nouă sau Anina, ei au încasat bani, inclusiv pentru al transfera într-un alt deponeu. Şi nu au făcut-o. Costurile de transfer al celor peste 6 mii de mc de deşeuri spre un alt deponeu se ridică la 300 de mii de euro. Oricum, Primăria nu are cum să facă această operaţiune pentru că ar fi penalizată de Curtea de Conturi”.

Contactat telefonic, Sorin Simescu a spus că nu mai este administratorul Green Ecobauer din anul 2017, de când societatea a intrat în faliment.

„Deşeurile au rămas pe terenul Primăriei Reşiţa pentru că nu am putut încasa banii de la celelalte Primării cu care ne judecăm. Au fost deschise procese cu 25-30 de Primării şi suntem aproape de finalizare. În momentul în care se vor recupera creanţele, deşeurile vor fi transportate la noul deponeu. Există şi un protocol scris, în acest sens, cu Agenţia de mediu. Eu nu mai am nicio calitate în cadrul societăţii”.

La întâlnirea de astăzi de pe drumul Lupacului a fost prezent şi city-managerul Reşiţei, Paul Vasile. Acesta a spus că deponeul este incendiat periodic de persoane necunoscute pentru a scădea cantitatea de gunoi depozitat.

S.C. Green Ecobauer SRL nu a respectat clauzele contractuale prevăzute în contractul de închiriere nr. 21407/4.12.2015 fapt ce a dus la crearea unei situații de urgență, a concluzionat primarul Ioan Popa.

Cele mai citite

Related Articles