[FOTO] In memoriam: Jim Morrison,”50 de ani de Veşnicie” – „Când Puterea de Iubire va depăși Iubirea de Putere, în lume va fi pace”

359

 Motto: „Uneori ne ajunge o clipă ca să uităm o viaţă, alteori nu ne ajunge o viaţă ca să uităm o clipă”.Jim Morrison

Nu ni se împarte pământul, ci Cerul, iar cei care lasă “urme” cu trecerea lor prin această lume, sunt desigur cei care sunt mai aproape de Dumnezeu acolo în Cer… Cum ne putem imagina un artist rămas în închisoarea vârstei şi sprijinit pe toiagul anilor?  

Este greu, se nasc, împlinesc destinul şi se mută în Veşnicie…

„Dă piept cu cele mai mari frici ale tale. După aceea, ele nu vor mai avea forţă, iar tu vei fi liber”, mărturisea cel care a plecat acum 50 de ani, pe 3 iulie 1971,la numai 27 de ani, în  Paris, James Douglas „Jim” Morrison.  

Este una din legendele muzicii… a fost un cântăreț, compozitor și textier american, solistul vocal și liderul formației rock psihedelice The Doors. A studiat cinematografia la universitatea UCLA.

A venit pe lume pe 8 decembrie 1943, iar când era copil, familia lui petrecea foarte multă vreme călătorind din cauza serviciului tatălui său, ofițer în Marina Militară.

La sfârșitul anilor 1950 Morrison s-a stabilit în Alexandria, Virginia unde și-a încheiat și liceul. În 1964 s-a mutat pe coasta de vest, iar în 1966 a intrat la Universitatea Californiei din Los Angeles (UCLA).

Pasionat de literatură și filosofie, Morrison a scris versuri sub influența lui Arthur Rimbaud și William Blake.

Pe când era student la UCLA el a început să ia diferite tipuri de narcotice, cum ar fi LSD.

În anul 1965 l-a cunoscut pe Ray Manzarek și împreună ei au format grupul rock The Doors. Din trupă au mai făcut parte John Densmore și Robby Krieger. Denumirea grupului provine de la un vers celebru al lui William Blake, „If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite” ( Dacă ușile percepției ar fi deschise/curățate, totul i-ar apărea omului așa cum este, infinit).

Debutul discografic a avut loc 2 ani mai târziu cu albumul omonim, The Doors, apărut în 1967 sub egida editurii Elektra Records.

Morrison era văzut de fanii săi ca un fel de zeu sau lider spiritual; ca urmare și-a luat porecla de „Lizard King” (regele șopârlă).

Stilul său de viață alături de formație a devenit tot mai puternic influențat de alcool și droguri. Spre sfârșitul vieții devenise aproape dependent de alcool. În 1969, în urma unui chef mai lung, Morrison a apărut beat pe scenă în fața a 13.000 spectatori din cartierul Coconut Grove din Miami, Florida. În timpul spectacolului și-a scos cămașa pe scenă și și-a scos un deget prin fermoarul pantalonilor. Ca urmare a acestui gest a fost arestat sub acuzația de exhibiționism și alcoolism. A fost condamnat la șase luni de muncă silnică, dar a făcut recurs. Totuși, Morrison a murit înainte de rejudecarea cazului.

Morrison spunea despre el ca este poet, nu rockstar.

Putere: „Pot opri pământul din mișcarea pe șine. Am făcut ca mașinile albastre să dispară.Pot să mă fac invizibil sau mic.  Pot deveni uriaș & să ating cele mai îndepărtate lucruri. Pot schimba  devenirea naturii. Mă pot pune oriunde în spațiu sau timp. Pot chema morții. Pot înțelege evenimentele din alte lumi, în cel mai adânc colț al minții mele  & în mințile celorlalți    Aș putea opri planeta în loc. Aș putea acoperi Soarele  pentru o clipă. Aș putea fi invizibil,aș putea la fel de bine să nu fiu. Aș putea fi uriaș, bogat sau sărac.  Aș putea supăra natura plină de viață.Aș putea la fel de bine să înving moartea. Aș putea crea noi lumi undeva departe.Aș putea. Vreau.”

Jim Morrison face parte dintre cei care au deschis poarta “Clubului  27”, alături de acei artiști care au sfârșit toți tragic la doar 27 de ani…

Jim Morrison a fost găsit mort de către iubita sa, Pamela Courson, în baia apartamentului lor din Paris. Medicii nu au autopsiat cadavrul, pentru că existau prea puţine dovezi care să indice că nu a fost vorba de sinucidere sau cauze naturale. Din cauza absenţei acestei proceduri, nici până astăzi nu s-a elucidat misterul care planează în jurul decesului său.

Și alți artiști exclusiviști precum Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison şi Kurt Cobain, au fost incluși  în acest macabru și celebru“Forever 27 Club” sau “Club 27″.

O carte publicată independent şi distribuită de editura americană Random House, intitulată “The 27s:The Greatest Myth of Rock &Roll” detaliază acest fenomen:

“The 27s:The Greatest Myth of Rock &Roll” prezintă istoria rock &roll-ului văzută prin viaţa şi moştenirile lăsate de muzicieni care au murit la vârsta de 27 de ani. De ce 27 de ani? Explicaţiile relevante sau nu, pot fi multiple, plecându-se de la ideea vieţii trăite intens, dar şi nesăbuit, până la astrologie sau numerologie. O altă explicaţie face referire la flacăra creativă ce arde în fiecare artist adevărat, flacără ce la unii artişti arde mai intens şi mai rapid, dar care se stinge mai repede. O dată dispărută această putere interioară, creaţia adevărată dispare, iar artiştii se sting. Iată o parte din lista  celor incluşi în acest Club 27, listă ce înclude şi personalităţilor din cartea “The 27s:The Greatest Myth of Rock &Roll”:

Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Alexandre Levy, Louis Chauvin, Nat Jaffe, Jesse Belvin, Rudy Lewis, Malcolm Hale, Dickie Pride, Alexandra, Alan Wilson, Arlester Dyke Christian, Linda Jones, Leslie Harvey, Ron „ Pigpen” McKernan, Roger Lee Durham, Wallace Yohn, Dave Alexander, Pete Ham, Gary Thain, Cecilia, Helmut Kollen, Chris Bell, Jacob Miller, D. Boon, AlexanderBashlacev, Jean-Michel Basquait, Pete de Freitas, Mia Zapata, Kristen Pfaff, Richey Edwars, Stretch, Fat Pat, Freaky Tah, Sean Patrick McCabe, Rodrigo Bueno, Maria Serrano Serrano, Jeremy Michael Ward, Bryan Ottoson, Valentin Elizalde, Orish Grinstead, Lily Tembo.

 „Oamenii se tem de moarte mai tare decât se tem de durere. E ciudat că se tem de moarte. Viaţa doare mai mult decât moartea. Atunci când mori, se termină şi durerea”, spunea Morrison.

Artistul a fost înhumat în cimitirul Père Lachaise Cemetery din Paris.

În același cimitir şi-au găsit odihna Oscar Wilde, Gertrude Stein și Frédéric Chopin. După moartea lui Morrison, cei trei membri ai trupei nu au reușit să îl inlocuiască, iar trupa s-a destrămat în anul 1973.

În anul 1978, ceilalți membri au înregistrat un album de poezie scrisă de Morrison, “An American Prayer”.

Mormântul său a devenit un loc de pelerinaj, muzica sa un poem al nemuritoarei sale creații.

Jim Morrison, controversat ca om, poet damnat sau   rockstar, rămâne unic și irepetabil, după cum anticipa: „Uneori învingătorul e doar un visător care nu a renunţat în ruptul capului”.

Epilog: „ Când Puterea de Iubire va depăși Iubirea de Putere, în lume va fi pace”. Jim Morrison.

Anca Bica Bălălău

sursa: wikipedia