Summitul aniversar al NATO s-a încheiat la Londra cu o declaraţie comună, în care liderii aliaţi au pledat pentru solidaritate, unitate şi coeziune, în ciuda disensiunilor importante existe între statele membre pe anumite teme. 

„Toţi pentru unul și unul pentru toți”, a fost mesajul de unitate pe care secretarul general al NATO l-a transmis la finalul summitului.

Jens Stoltenberg a admis că există divergențe în interiorul Alianței, dar astfel de lucruri sunt inevitabile atunci când 29 de lideri mondiali se află la aceeași masă. El a subliniat însă că există puncte de vedere comune atunci când vine vorba de asigurarea securității, de lupta împotriva terorismului sau de provocările venite din partea Rusiei. 

Jens Stoltenberg: Chiar dacă nu vom putea avea o relație mai bună cu Rusia în viitorul apropiat, trebuie să gestionăm o relație mai dificilă, trebuie să ne asigurăm că există predictibilitate și transparență pentru a evita eventualele incidente sau accidente. Şi chiar dacă acestea vor apărea va trebui să le ținem sub control, pentru a nu crea situații mult mai grave.

Pentru prima dată în istorie, liderii NATO au discutat și despre ascensiunea Chinei pe plan internațional.

Jens Stoltenberg: Am vorbit despre cum am putea include China în procedurile de control al armamentului. Acest proces este abia la început, dar este un important pas în față făcut de liderii NATO.

Sursa: RRA