Sindicatele propun o formulă de calcul diferită de cea a guvernului pentru majorarea salariului minim pe economie preconizată pentru anul viitor.

La întâlnirea pe care au avut-o cu premierul Ludovic Orban, în cadrul Consiliului Tripartit, Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au făcut propuneri care ar duce la creşteri cu câteva zeci de lei peste cele preconizate de executiv. Premierul a explicat, la rândul său, că îşi doreşte o modalitate de calcul a salariului minim care să se bazeze pe realitatea economică şi care să nu creeze tulburări majore.

Guvernul propune o creștere cu 7,2% a salariului minim pe economie, adică o valoare de 2.230 lei, în timp ce Cartel Alfa dorește 2.260 lei, iar BNS 2.284 lei. Sindicaliștii nu sunt de acord nici cu metoda de calcul a salariului minim propusă de Guvern, așa cum a spus liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.


Bogdan Hossu: Dumneavoastră luați productivitatea pe persoană ocupată în formula respectivă și, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie discutată productivitatea orară a muncii salariale, pentru că discutăm, în general, de salariați.

Premierul Ludovic Orban a spus că va analiza propunerea sindicatelor de a se lua în calcul prognozele, dar a atras atenția că acestea se pot modifica ușor.

Ludovic Orban: Prognozele, vă dau numai un exemplu: bugetul pe 2019 a fost construit pe o prognoză de creștere economică de 5,5% și în realitate creșterea economică pe 2019 probabil va fi în jur de 4%.

Ludovic Orban a mai spus că patronatele susțin valoarea viitorului salariu minim propusă de executiv.

Sursa: RRA