[FOTO-AUDIO] „Memoria vie a Teatrului de Vest“: o expoziţie ce cuprinde emoţiile a şapte decenii de teatru!

Ceremonia de deschidere a „New Wave Theater Festival“ a avut lov vineri la Muzeul Banatului Montan cu un moment special ce a ilustrat istoria celor 7 decenii de teatru la Reşiţa, expozitia documentară „Memoria vie a Teatrului de Vest“.

La eveniment au fost prezente personalităţi ale culturii naţionale şi locale, dar şi mulţi oameni care au lucrat în teatru.

Emoţie, melancolie şi multă bucurie recidivate din amintirile ce au vorbit în numele celor absenţi, dar şi al celor care s-au gândit la ei toţi care au scris istoria teatrului reşiţean timp de şapte decenii.

Marinela Ţepuş, managerul Teatrului Nottara a fost extrem de emoţionată şi încântată de colaborarea reluată cu teatrul reşiţean, dar nu putem omite pe Tante Ştefi, cea care a susţinut acest moment cu propria colecţie ce vorbeşte despre Teatrul de Vest.

Scenografii Florica Zamfira şi Ion Bobeică alături de tânăra regizoare Mihaela Panainte cu sprijinul lui Flavius Bozu, managerul Muzeului Banatului Montan au muncit aproape două luni pentru realizarea ecestei mărturisiri documentare.

Momentul festiv a fost punctat de Florin Ionescu prin acordarea unor diplome de mulţumire colaboratorilor teatrului şi bineînţeles presei locale, gest pentru care îi mulţumim, dar a transmis mulţumiri şi artistului plastic Bogdan Piperiu pentru noua înfăţişare a imaginii teatrului.

Pe întreaga durată a festivalului, expoziția documentară „Memoria vie a Teatrului de Vest“ va rămâne deschisă pentru ca spectatorii să se  poată întoarce în timp, parcurgând și recompunând crâmpeie din istoria teatrului reşiţean prin documente, fotografii, costume și proiecții, putând fi vizitată  la Muzeul Banatului Montan.

Emoţia continuă pe parcursul celor nouă zile de festival , în perioada 15 – 23 noiembrie, programul cuprinzând 15 spectacole, trei lansări de carte şi un concert. Vor evolua 80 de artişti pe două scene de festival, respectiv scena Teatrului de Vest şi cea a Sălii Lira a Liceului de Artă “Sabin Pautza”.

Mâine , 16 noiembrie, de la ora 15:00, în staţia Nera, publicul reşiţean este invitat la un spectacol inedit ce se va desfăşura în autobuz, iar de la de la ora 16:30, la Time Caffe, când se va lansa albumul „Szabó K. István – Iluzia apartenenței“ de Szabó K. István și Daniela Șilindean.

Această primă ediţie a „New Wave Theater Festival“  se bucură de prezenţa a 14 trupe de teatru Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul Tineretului (Piatra Neamț), Teatrul Anton Pann (Râmnicu Vâlcea), Teatrul Național Satiricus (Chișinău), Teatrul Dramaturgilor Români (București), Teatrul Bacovia (Bacău), Teatrul Nomad (Cluj), Performance Delivery (București), ARCUB (București), Teatrul Tony Bulandra (Târgoviște), Teatrul de Artă (Deva), Teatrul Dramatic “I.D.Sârbu” Petroşani ce  îşi vor prezenta cele mai recente producţii.

Festivalul este organizat de Teatrul de Vest Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cu sprijinul Primăriei Reşiţa.

Radio România Reşiţa este partener media al Teatrului de Vest!

La mulţi ani, Teatrul de Vest!

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles