La sediul Asociaţiei Diabeticilor din Caraş-Severin, din cadrul Policlinicii Nr 2. din Reşiţa, peste 50 de persoane s-au prezentat astăzi ca să-şi testeze glicemia. Cei mai mulţi au fost vârstnici şi au venit după ce au auzit la Radio Reşiţa că pot face acest test gratuit. Pe coridorul Policlinicii s-au format adevărate cozi, dar oamenii nu au aşteptat mult pentru că acest test nu a durat mai mult de 2 minute.

Mai bine de jumătate dintre cei prezenţi au avut glicemia mare şi au fost îndrumaţi către medicii diabetologi.

Medicii specialişti din Caraş-Severin atrag şi în acest an atenţia asupra prevenirii şi a depistării la timp a acestei boli. La nivel naţional, cel puţin 2 milioane de oameni au deja această boală, iar 3 milioane au prediabeţ adică pot dezvolta această maladie dacă nu ţin regim. În judeţul Caraş-Severin peste 11 mii de persoane suferă de diabet şi numărul acestora continuă să crească de la un an la altul, a declarat medicul nutriţionist diabetolog Caius Diaconescu. Diabetul zaharat este principala cauză de orbire, de insuficienţă renală, atac vascular cerebral, infarct de miocard acuţ neuropatie diabetică şi picior diabetic.

Îngrijorător este că afectaţi de această boală sunt adolescenţii. Medicul diabetolog Caius Diaconescu monitorizează 50% dintre tineri, iar cei mai mulţi au dezvoltat această maladie pentru că au ajuns în pragul obezităţii – din cauza alimentaţiei de tip fast-food, plină de grăsimi şi zaharuri.