Noul guvern se reuneşte în prima sa şedinţă de la instalare

Noul guvern condus de liberalul Ludovic Orban se reuneşte, astăzi, la prânz, în prima sa şedinţă de la instalare. Pe ordinea de zi se află o ordonanţă de urgenţă privind organizarea guvernului şi ministerelor, necesară în urma reducerii numărului de ministere la 16.

Schimbarea formulei guvernamentale prin comasarea mai multor ministere şi anume de la 24 la 16 portofolii va aduce astăzi în discuţie pe masa executivului un proiect de ordonanţă de urgenţă care să reglementeze acest demers, spunea premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Din cauză că am strâns numărul de ministere este necesară operarea unei restructurări şi asta se pregăteşte, e în lucru Ordonanţa de urgenţă de restructurare guvernul. Există o Hotărâre de Guvern care reglementează circuitul proiectelor de acte normative care sunt adoptate de guvern, care trebuie respectate, şi din cauza asta, avem nişte constrângeri legate de avizare.

Potrivit acestuia, este nevoie de administraţie flexibilă şi profesionistă.

Ludovic Orban: Evident că reducem numărul de secretari de stat, evident că o să existe şi o reducere a aparatului administrativ al ministerelor. Este normal, cred că e nevoie de o administraţie mai suplă, o administraţie în care competenţa, profesionalismul, meritocraţia şi dedicarea pentru servirea interesului public să devină regulă.

Tot astăzi, miniştrii ar urma să discute şi un proiect de ordonanţă de urgenţă, un proiect care să vină în sprijinul minerilor de la Paroşeni şi Uricani care cer protecţie socială şi anume: aceleaşi drepturi care s-au acordat şi până acum minerilor disponibilizaţi.