Prezenţa primarilor condamnaţi penal la conducerea unor unităţi administrative nu mai reprezintă o noutate. Indiferent că vorbim de sectoare ale capitalei, de municipii cu sute de mii de locuitori ori de localităţi din mediul rural, pe toţi îi conduce dorinţa de înavuţire rapidă prin eludarea legii.

În Caraş – Severin, sunt cunoscute cazurile mediatizate de la primăria Reşiţa ori cele din comunele judeţului: Ciclova, Grădinari, Zorlenţul Mare, Fîrliug, Păltiniş, Domaşnea, Pojejena, Socol, Zăvoi, Lăpuşnicel ori Copăcele unde conflictul de interese, violenţa în relaţiile cu concetăţenii, eludarea fondurilor europene, mita şi falsul sunt doar câteva din motivele pentru care edilii au fost supendaţi sau trimişi după gratii. Din păcate, unii dintre cei ajunşi peste noapte la conducerea primăriilor, în locul celor condamnaţi, nu au învăţat nimic din cazul precedesorilor. Cu un comportament de feudal în Primăria statului, actualul viceprimar de la Copăcele, Ioan Bilanin, înlocuitor al primarului Ion Hârţaucă, suspendat din funcţie urmare a unei condamnări definitive, nu a răspuns la solicitarea legitimă de a oferi informaţii despre activitatea sa din primărie, proiectele realizate ori avute în vedere.

,,Pentru mine Hârţaucă este primar ales şi aşa îl ştie lumea în sat,, spune viceprimarul cu atribuţii de primar de peste un an, prin ordin al Prefectului Matei Lupu. Mai mult, declară că nu are nicio obligaţie să dea explicaţii presei despre cele ce se petrec în zona de competenţă a primăriei Copăcele şi evident a sa. Acestui viceprimar cu atribuţii de primar, Ioan Bilanin, şefii lui ar trebui să-i spună că jurnaliştii trebuie trataţi ca nişte profesionişti ai informaţiei. În relaţiile cu presa, o instituţie publică trebuie să ofere maximum de informaţii în minimum de timp, să ofere informaţiile cât mai simplu, ori de câte ori este cazul. Mai mult, pentru că se pare că nu ştie, orice instituţie din administraţia românească are tot interesul să construiască o reţea de contacte cu care să întreţină raporturi constante, şi relaţii de colaborare.

La final, cerem scuze primarilor penali pe care am omis să-i nominalizăm dar, promitem că o să o facem în cel mai scurt timp!