În organizarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU) şi a Centrului de Documentare şi Informare al ATRU (CDI), în premieră, pe platoul din faţa Cetăţii medievale din Gyula, a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, cea de-a 15-a ediţie a „Festivalului Gastronomic Românesc pe Ţară”. La această manifestare a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni.

Diplomatul român s-a întretinut cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria, dar şi cu oficialii prezenţi, printre Jozef Kovacs, deputat în Parlamentul Ungariei, Erno Gorgeny, primarul oraşului Gyula, Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei, Alexandru Fina, vicepreşedintele ATRU, Mariana Negreu Vetro, directorul CDI, Maria Gurzău Csegledi, directorul Liceului Nicolae Balcescu din Gyula.

        La ediţia din acest an, au participat sute de persoane, între care s-au regăsit reprezentanţi ai circa 40 de echipe, din Ungaria şi România, ce au prezentat publicului şi juriului diverse tipuri de mâncăruri. La festival au participat reprezentanţi ai autoguvernărilor româneşti din Ungaria, profesori şi elevi de la şcoli la care învaţă copiii românilor din Ungaria, dar şi oaspeţi români din judeţele Arad, Bihor şi Timiş.

       Atmosfera a fost întreţinută de artistele populare Lioara Boşcu şi Ramona Miheţ acompaniate de  o formatie folclorică din Timisoara. De asemenea, formaţiile artistice româneşti de la Gyula şi Micherechi au interpretat dansuri tradiţionale ale românilor din Ungaria.