CNAS vrea sã dubleze valoarea serviciilor stomatologice decontate

Potrivit ultimelor statistici realizate în anul 2016, 80% dintre români au probleme dentare, iar 9% dintre ei nu au mers niciodata la stomatolog.

Problemele financiare sunt cele mai des invocate de români atunci când sunt întreba?i despre lipsa vizitelor la medicul stomatolog.

Problema este ca, dupa Revolutie, cabinetele stomatologice publice au disparut unul câte unul, în schimb, au aparut cele private.

În România exista doar 45 de cabinete de stat si aproximativ 15.000 particulare, potrivit unor statistici.

Dintre acestea, doar 20% au contracte cu CNAS.

Vestea buna este ca specialiştii Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate fac calcule, astfel încât sa dubleze valoarea acordata decontarii serviciilor stomatologice, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

În acest momenþ CNAS ofera servicii medicale stomatologice decontate doar acelor cabinete care sunt în contract cu Casa.

“Oferim servicii medicale stomatologice decontate de CNAS acelor cabinete care sunt in contract cu Casa şi acestea îşi stabilesc valoarea. Încercam sa facem niste calcule si sa dublam valoarea acordata serviciilor stomatologice”, a anunţat Vasile Ciurchea.

Pentru a intra în contract cu Casa Naţionala de Asigurari de Sanatate trebuie, însa, ca şi medicii stomatologi sa-şi doreasca acest lucru, subliniaza preşedintele CNAS.

“Este foarte important ca şi stomatologii sa-si doreasca sa fie în contract cu Casa. Nu întotdeauna îşi doresc. Este nevoie de multe servicii stomatologice pe toate segmentele de vârsta“.

Pentru a beneficia de servicii de medicina dentara, decontate de staþ trebuie sa va adresati unui cabinet stomatologic care se afla în contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Decontarea serviciilor de medicina dentara se face pe baza tarifelor acestora, în limita sumei contractate.

Printre serviciile de medicina dentara decontate se numara: elemente acrilice, elementele metalo-acrilice, reconstituirea coroanei radiculare.

În lipsa unui program national de preventie, educatia dentara trebuie sa înceapa acasa, de la cele mai mici vârste.

“Ceea ce ar trebui sa facem este sa începem o educaţie stomatologica foarte devreme. Şi atunci, probabil ca ajungem la stomatolog mai târziu”, a punctat preşedintele CNAS medicul Vasile Ciurchea.

O igiena corespunzatoare si o alimentatie echilibrata ne tin departe de interventiile dentare traumatizante.

sursa – romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles