Expoziţia “Obiceiuri bănățene în opera profesorului Sever Boșcaiu” la Muzeul din Caransebeş!

111

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș și Consiliul Județean Caraș – Severin, organizează prima ediție a Simpozionului Internațional de Etnografie. 

Prin desfăşurarea anuală a simpozionului se doreşte a se creea  o tradiție prin care să se evidențieze  rolul avut de  satul românesc tradițional în păstrarea identității nationale.

În deschiderea simpozionului va fi vernisată expoziția temporară ,, Obiceiuri bănățene în opera profesorului Sever Boșcaiu”, în colaborare cu Arhivele Naționale Serviciul Județului Caraș – Severin.

În cadrul Serviciului Județean Caraș – Severin a Arhivelor Naționale se păstrează fonduri familiare, documente create de familiile Dragalina, Velovan, Boșcaiu, care reconstituie pagini din istoria Banatului din secolulul al – XIX – lea .

Documentele create de familia Boșcaiu, originală din zona Aradului, localitatea Rădești, conform actului de donație, au fost depuse la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, de către profesorul Tiberiu Boșcaiu, fiul lui Sever Boșcaiu.

Datorită activității didactice și pedagogice desfășurate de către Sever Boșcaiu( 1894- 1983) intră în contact cu orașele Caransebeș și Oțelu Roșu, activând ca profesor de limba franceză la Școala Normală din Caransebeș, manifestând preocupări în domeniul literar, fiind autorul mai mult traduceri, studii, articole, manuscrise, precum: Amintiri despre Constantin Popasu, Credințe și obiceiuri, De la leagăn până la moarte, Antologie de credințe și obiceiuri, Animale, păstori și plante, Antologie de credințe și obiceiuri.

Evenimentul va avea loc joi 5 septembrie, începând cu ora 14.00 la sediul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Piața General Ioan Dragalina nr. 2.