Festivalul Smochinelor – eveniment unic în România, are loc în acest sfârşit de săptămână la Sviniţa în Clisura Dunării

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Smochinelor va avea loc, în acest sfârşit de săptămână, pe Clisura Dunării. La evenimentul de la Sviniţa din judeţul Mehedinţi vor fi premiate cea mai bună dulceaţă, dar şi cea mai bună ţuică din smochine. Ca element de noutate, asociaţiile femeilor din Sviniţa, Sânmihaiul Sârbesc, Diniaş şi Belobreşca au pregătit standuri cu produse tradiţionale specifice fiecărei comunităţi.

Manifestările debutează sâmbătă, 24 august cu întreceri sportive: minifotbal, şah, tenis de masă. Atracţia zilei o constituie însă expoziţia de produse din smochine şi obiecte tradiţionale. Primăria localităţii acordă şi premii pentru cea mai bună dulceaţă şi ţuică din smochine.

”Pe 24 august 2019, Primăria comunei Svinița în parteneriat cu Uniunea Sârbilor din România, Centrul Cultural “Nichita Stănescu” și GAL Clisura Dunării, organizează  Festivalul Smochinelor, ediția a XX-a. Este un festival unic în România, pentru că în comuna Șvinița se cultivă smochinul, iar iernile culturile și livezile de smochini nu îngheață datorită climei cu influențe mediteraneene. Vă invităm să degustați din produsele noastre tradiționale,  dulceața de smochine și țuica din smochini, care deja sunt branduri ale svinicenilor și să petrecem împreună, alături de invitații noștri o zi minunată, cu concursuri de cea mai bună dulceață și cea mai bună țuică de smochini”, a declarat pentru Radio Reşiţa primarul comunei mehedinţene, Nicolae Curici.

Evenimentul se încheie la orele serii cu o paradă a costumelor populare şi cu un program artistic susținut de mai multe ansambluri folclorice.

Amintim că şi primăria din localitate are propria sa livadă de smochini, întinsă pe două hectare, pe care a reuşit să o amenajeze în 2011 cu un ajutor de 75.000 de dolari din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Şi tot din 2011, produsele sviniţenilor poartă pentru totdeauna brandul comunei pentru că Primăria Sviniţa a reuşit să omologheze dulceaţa de smochine ca produs tradiţional sub marca “Dulceaţă de smochine de Sviniţa”.

Foto: arhiva

Cele mai citite

Related Articles