Se lucrează la prima ediţie a Cărţii de cântece a UE

De astăzi şi până în 16 septembrie, în România se vor putea vota cele șase cântece care vor reprezenta ţara noastră în prima carte de cântece a Uniunii Europene. Până în prezent 65.000 de persoane din 26 state și-au votat favoritele. România este a 27-a țară a Uniunii Europene care votează. Votul se face online în limba română pe www.eu-songbook.org.

Prima ediţie a Cărţii de cântece a UE este planificat să fie publicată de Ziua Europei, pe 9 Mai 2020. Cântăreţii de cor români ai Asociaţiei Naţionale Corale din România și studenții și profesorii de muzică de la trei universităţi: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, au nominalizat 54 de cântece din care românii își pot vota favoritele. Printre cântecele româneşti nominalizate pentru care românii pot vota, se află cele tradiţionale şi îndrăgite precum „Ciocârlia“, “Aseară ţi-am luat basma” şi “Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu, dar şi cele contemporane precum „Amintire cu haiduci“ de Vali Sterian şi „Ploaia care va veni”, de Pasărea Colibri.

Cartea de Cântece a UE este un proiect de pionierat iniţiat de o organizaţie non-profit, fără nicio legătură politică sau financiară cu Bruxellesul. Organizaţia European Union Songbook a fost fondată în ianuarie 2015 de către trei danezi şi un italian.

Când cele 27 de sesiuni naţionale de votare vor fi încheiate, cele 162 de cântece vor fi identificate. Redactorul muzical Francesco Cali din Italia va strânge cele 162 de partituri muzicale, care vor fi traduse în limba engleza de către traducători de versuri calificaţi.

De același autor

Related Articles